ciągi
as8210: witam nie bedę owijać w bawełnę mam trzy zadania do zrobienia na jutro i sobie z nimi nie radzę
czy możecie mi pomóc Bardzo proszę to ważne:
1)Liczby x,y,19w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny przy czym x+y=8 . Oblicz x i y
2)liczby (3√2)12x, 2x−2,128 w podanej kolejnośći są wyrazami ciągu
geometrycznego. Oblicz x i wyznacz iloraz ciągu.
3) w ciągu arytmetycznym a1=3 oraz a20=7. Oblicz sumę dwudziestu początkowych wyrazów tego
ciągu.
18 sty 18:11
52: zastosuj do zadania pierwszego...
18 sty 18:19
18 sty 18:20
as8210: no ok a co mam wstawić za an ?
18 sty 18:20
52: a
n to y .. środkowa liczba z podanych
a
n−1 to x
a
n+1 to

pomyśl..
18 sty 18:22
as8210: y ?
18 sty 18:22
52: Liczby x,y,19
18 sty 18:24
as8210: nie pewnie 19
18 sty 18:24
52: a{n+1}=19...
18 sty 18:25
52: an+1=19...
18 sty 18:25
PW: 3)
a3 = a1+2r
a20 = a1+19r,
a więc
3 = a1+2r
7 = a1+19r.
Rozwiązanie tego układu równań da a1 i r, a więc obliczymy S20.
18 sty 18:28
dankos: 3) a
1=3
a
20=7
S
n=100
18 sty 18:29
dankos: PW po co utrudniać sobie życie jak łatwo podstawić do wzoru i gotowe
18 sty 18:31
as8210: dzięki za 3 a co powiecie na resztę
18 sty 18:34
PW: dankos, widzisz − przestawiło mi się, że a3 = 3 zamiast a1=3 (widać to w moim
rozwiązaniu), masz rację.
18 sty 18:38
as8210: bardzo was proszę... pomocy
18 sty 18:57
pigor: ..., 1) Liczby x,y,19 w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny
przy czym x+y=8 . Oblicz x i y.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
z własności 3−ech kolejnych wyrazów c. arytmetycznego i warunków zadania
mamy np. taki układ równań :
x+y=8 i 2y= x+19 ⇔ x+y=8 i −x+2y=19 /+stronami ⇔ 3y=27 i x=8−y ⇔
⇔ y=9 i x= −1 . odp.
(x,y)=(−1,9) szukane
liczby (wyrazy ciągu) . ...
18 sty 20:13
daras: co nagle, to po diable
18 sty 20:18
as8210: dzięki
18 sty 20:19