matematykaszkolna.pl
Granice jednostronne z e soth: Proszę o pomoc w nastepujących graniach, w poniedziałek kolos a ja nad tym panikuję emotka Jakieś wskazówki mile widziane Zadanie: Zbadać granicę lewo i prawostronną nastepujących funkcji: 1)
e1/x−1 

w punkcie x=0
e1/x+1 
2) e1/(1−x3) w punkcie x=1 3)
x 

w punkcie x=1
2x+e1/(x−1) 
Przykładów jest więcej, ale może jak mi ktoś te wyjaśni to sobie poradzę emotka
18 sty 14:27
wredulus_pospolitus: (1)
e..−1 e..+1 −2 2 

=

= 1 −

e..+1 e..+1 e..+1 
i nie będzie symbolu nieoznaczonego już (2) brak symbolu nieoznaczonego ... jeżeli tylko potrafisz liczyć granice lewo/prawostronne (3) tak samo jak w (2) jak nie wiesz to zajrzyj tutaj: https://matematykaszkolna.pl/forum/232440.html
18 sty 14:31
soth: "jesli tylko potrafisz liczyć granice lewo/prawostronne" No właśnie liczenia granic lewo i prawostronnych dotyczy moje pytanie. Mam oddzielnie obydwie policzyć, np z odpowiedzi na koncu ksiazki wiem, że odp na pierwszy przykład to −1 i 1. Jak do tego dojść?
18 sty 14:42
wredulus_pospolitus: tak ... masz oddzielnie policzyć lewostronną ... a oddzielnie prawostronną
18 sty 14:43
soth: Ale jak?
18 sty 14:47
soth: Nieważne już, sama do tego doszłam. Gdyby ktoś szukał odpowiedzi to trzeba oprzeć się na tym, że: e e→0
a 

→−
0− 
a 

→+
0+ 
a 

→0

I sobie patrzeć po kolei co do czego dąży.
18 sty 15:03
wredulus_pospolitus: tak dokładnie na tym należy oprzeć emotka
18 sty 15:06
daras: i melisę pij
18 sty 15:10
soth: Ale mi się dziwnie zrobiło, bo od wczoraj wypiłam ze dwa dzbanki melisy − aż pomyślałam że ktoś znajomy to napisał, skoro wiesz o tej melisie. No ale dzięki za radę
18 sty 16:44
daras: za dużo tez nie mozna, bo potem człowiek senny i uczyć sie nie chce
18 sty 16:46