Granice jednostronne z e
soth: Proszę o pomoc w nastepujących graniach, w poniedziałek kolos a ja nad tym panikuję

Jakieś
wskazówki mile widziane
Zadanie: Zbadać granicę lewo i prawostronną nastepujących funkcji:
1)
| e1/x−1 | |
| w punkcie x=0 |
| e1/x+1 | |
2)
e
1/(1−x3) w punkcie x=1
3)
| x | |
| w punkcie x=1 |
| 2x+e1/(x−1) | |
Przykładów jest więcej, ale może jak mi ktoś te wyjaśni to sobie poradzę
18 sty 14:27
wredulus_pospolitus:
(1)
| e..−1 | | e..+1 −2 | | 2 | |
| = |
| = 1 − |
| |
| e..+1 | | e..+1 | | e..+1 | |
i nie będzie symbolu nieoznaczonego już
(2)
brak symbolu nieoznaczonego ... jeżeli tylko potrafisz liczyć granice lewo/prawostronne
(3)
tak samo jak w (2)
jak nie wiesz to zajrzyj tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/232440.html
18 sty 14:31
soth: "jesli tylko potrafisz liczyć granice lewo/prawostronne"
No właśnie liczenia granic lewo i prawostronnych dotyczy moje pytanie.
Mam oddzielnie obydwie policzyć, np z odpowiedzi na koncu ksiazki wiem, że odp na pierwszy
przykład to −1 i 1.
Jak do tego dojść?
18 sty 14:42
wredulus_pospolitus:
tak ... masz oddzielnie policzyć lewostronną ... a oddzielnie prawostronną
18 sty 14:43
soth: Ale jak?
18 sty 14:47
soth: Nieważne już, sama do tego doszłam.
Gdyby ktoś szukał odpowiedzi to trzeba oprzeć się na tym, że:
e
∞→
∞
e
−∞→0
I sobie patrzeć po kolei co do czego dąży.
18 sty 15:03
wredulus_pospolitus:
tak dokładnie na tym należy oprzeć
18 sty 15:06
daras: i melisę pij
18 sty 15:10
soth: Ale mi się dziwnie zrobiło, bo od wczoraj wypiłam ze dwa dzbanki melisy − aż pomyślałam że ktoś
znajomy to napisał, skoro wiesz o tej melisie.
No ale dzięki za radę
18 sty 16:44
daras: za dużo tez nie mozna, bo potem człowiek senny i uczyć sie nie chce
18 sty 16:46