asd
mirkoprokop: witam. moze mi ktos powiedziec o co chodzi z granicac lewo stronna i prawo stronna licze
asymtpoty i nie bardzo wiem o co chodzi mam cos takiego:
no to koreslam dziedzine x≠4
i licze
| | 2x+1 | |
limx−>4+ |
| i teraz wstawim 4? |
| | x−4 | |
| | 2x+1 | |
limx−>4− |
| i teraz wstawim −4? |
| | x−4 | |
czy jak to jest?
18 sty 13:35
wredulus_pospolitus:
nieee nieee nieee
wstawiasz 4+ i 4− czyli ... wstawiasz
4.000000000000000000000000001 oraz 3.9999999999999999999999
innymi słowy oznacza to, że 4+ to jest liczba 'nieskończenie' bliska liczbie 4, ale od niej
większa
4− analogicznie ... mniejsza od '4'
stąd też wyjdzie, że: 4+ − 4 = 0+ (liczba nieskończenie bliska 0 ale większa od 0 ...
czyli liczba dodatnia)
analogicznie 4− − 4 = 0− (liczba nieskończenie bliska 0 i ujemna)
18 sty 13:38
wredulus_pospolitus:
a co za tym idzie:
| | 9 | |
lim |
| = +∞ (stała przez coś nieskończenie bliskiego zeru, ale dodatnie ... = +∞) |
| | 0+ | |
| | 9 | |
lim |
| = −∞ (stała przez coś nieskończenie bliskiego zeru, ale ujemne ... = −∞) |
| | 0− | |
18 sty 13:39
mirkoprokop: aaaaaaaaaha no to wszystko staje sie cozywiste w takim razie

dzieki za odpowiedz
18 sty 13:47
mirkoprokop: a jak oblcizam taka granice to wlasnie podstawiam taka liczbe np 4,0001...?
18 sty 13:56
wredulus_pospolitus:
ale oczywiście nie piszesz sobie tego że masz 4,00000001 − 4 = 0,0000001
tylko 'w myślach' tak robisz

i zapisujesz 4
+ − 4 = 0
+
18 sty 13:57
wredulus_pospolitus:
pamiętając o tym, że to 0+ oznacza liczbę nieskończenie bliską 0 i jednocześnie dodatnią
18 sty 13:58
mirkoprokop: oki

a jeszcze mam pytanie bo mam takie rownanie :
| | x2−3x+2 | |
y= |
| obliczylem dziedzine x ≠ −1 i ≠−2 |
| | x2 +3x+2 | |
i teraz jak licze asymptoty pionowe to tak
lim
x−>−2+
lim
x−>−2−
lim
x−>−1+
lim
x−>−1−
18 sty 14:01
wredulus_pospolitus:
tak
18 sty 14:32
mirkoprokop: oki
18 sty 15:00
PW: | | 2x+1 | | 2x−8+9 | | 9 | |
|
| = |
| = 2 + |
| |
| | x−4 | | x−4 | | x−4 | |
W tym miejscu piszesz:
− Badana funkcja jest sumą stałej i funkcji postaci
gdzie c>0 oraz
lim g(x) = 0 i g(x) > 0. Na mocy odpowiedniego twierdzenia granica ta jest równa +
∞.
x→4+
Matematycy akceptują takie sformułowania "ty wiesz a ja rozumiem" jeżeli są sensownie użyte.
A twierdzenie takie powinno być na wykładzie lub ćwiczeniach − odwrotność funkcji dążącej do
zera i mającej stały znak ma granicę
∞ (z odpowiednim znakiem).
Tu nic nie trzeba podstawiać − powołujemy się na teorię. Wiem, że to wersja "student
matematyki", ale warto powiedzieć, że tak mogłoby wyglądać rozwiązanie − odmiana wersji z
13:39
18 sty 15:31
mirkoprokop: asymptota lewo stronna lub prawostronna moze byc tylko pionowa nie?
18 sty 15:37