jeszcze raz ja ! jeżeli ktoś potrafi to proszę o pomoc !
help : | | 125 : 54 | | | |
1 przykład.. |
| : | −2 |
| | 25−2 | | |
| | ( 0,2 )−3* 25−2 | |
2 przykład.. |
| |
| | √125−4 | |
18 sty 13:37
wredulus_pospolitus:
działania na potęgach znasz
18 sty 13:39
help : z prostym przykładem daje sobie rade ale to jest dla mnie czarna magia
https://matematykaszkolna.pl/strona/186.html od rana ta stronę
ryje i nic mi nie wychodzi

z potęgami zawsze miałem problem a do tego miałem z matma ponad
2 lata przerwy
18 sty 13:44
J: Otrzymałeś już kilka gotowców. Spróbuj zrobić coś SAM !. W tych przykładach przedstaw wszystko
w postaci potegi o podstawie 5. Pokaż jak liczysz.
18 sty 13:45
wredulus_pospolitus:
no to lecimy pokolei przykład 1:
125 = 5
do jakiej potęgi
25 = 5
do jakiej potęgi
| 1 | |
| = 5 do jakiej potęgi |
| 5 | |
18 sty 13:54
help : | | 53 : 54 | | 5−1 | |
1. |
| : 52 = |
| : 52 = 53 |
| | (52 )−2 | | (5)4 | |
18 sty 14:01
J: Obawiam się
wredulus,że w ten "lot" polecisz sam
18 sty 14:03
help : sorki jeszcze nie rozwiązałem i sie klikło

5
3 : 5
2 = 5
1 end
18 sty 14:03
wredulus_pospolitus:
prawie dobrze ... tylko (5
2)
−2 = 5
2*(−2) = 5
....
18 sty 14:04
wredulus_pospolitus:
wynik dobry ... natomiast źle zapisałeś po prostu

(zapewne błąd w przepisywaniu)
18 sty 14:05
wredulus_pospolitus:
no to zrób przykład 2 tak ... sprawdzimy
18 sty 14:05
help : −4
18 sty 14:06
wredulus_pospolitus:
dokładnie
a napisałeś/−aś 5+4
18 sty 14:10
help :
| 57 | |
| =5−7 :5−6 = 5 −1 troche długo ale jest ! |
| 5−122 | |
18 sty 14:23
J: | | 1 | |
Uważaj przy przepisywaniu. W pierwszej linijce ma być:( |
| ) −3, a w drugiej: 5 −7  |
| | 5 | |
18 sty 14:33
help : okey widzę dzięki za pomoc
18 sty 14:36