Pomoc z zadaniem
Wielomian: Wiem ze to juz bylo ale potrzebuje pomocy: reszta z dzielenia wielomianu wx przez
px=x3−x2−10x−8
to rx=x2−x−8 znajdz reszte z dzielenia wielomianu wx przez kx=x2−3x−4
18 sty 11:16
kubaz7: (pomagam)
18 sty 12:09
kubaz7: A tu nie ma za mało danych?
18 sty 12:16
Wielomian: no wlasnie nie zadanie wziete od nauczycielki jako zadania przygotowujace do spr
18 sty 12:42
Bizon:
W(x)=P(x)*Q(x)+R(x)
W(x)=(x+1)(x+2)(x−4)*Q(x)+x
2−x−8
W(−1)=−8
W(−2)=−2
W(4)=4
W(x)=(x+1)(x−4)*S(x)+ax+b
W(−1)=−8=
(x+1)(x−4)*S(x)+ax+b ⇒ −8=0−a+b
W(4)=4=
(x+1)(x−4)*S(x)+ax+b ⇒ 4=0+4a+b
b−a=−8
b+4a=4
... jeśli nie "nakaszaniłem" gdzieś w rachunkach −
18 sty 12:57
Wielomian: dzieki
18 sty 13:04
Bizon:
... no właśnie tu jest "kaszana"
nie W(−1)=−8 a W(−1)=−6
18 sty 15:54
PW: Wielomianie jeden! Tu:
232418 napisałem rozwiązanie ze szczegółowym wyjaśnieniem, ale nie
raczyłeś zajrzeć, tylko zakładasz drugi post. Nie sądzisz, że to lekceważenie naszej pracy?
Jeden z nas mógł w tym czasie pomóc komu innemu.
18 sty 17:07