szereg
zadanie: W każdym z poniższych 6 pytań w miejscu kropek wpisz liczbę rzeczywistą lub
postaw jedną z liter Z, R, N:
Liczba S − podany szereg jest zbieżny i jego suma musi być równa S
Z − jest Zbieżny (tzn. musi być zbieżny), ale na podstawie podanych informacji nie
można wyznaczyć jego sumy
R − jest Rozbieżny (tzn. musi być rozbieżny)
N − może być zbieżny lub rozbieżny (tzn. Nie wiadomo, czasem jest zbieżny, a czasem
rozbieżny) ∞
Wiadomo, że szereg ∑an
n=1
jest zbieżny, jego suma jest równa 10, a pierwszy wyraz
jest równy 3. Co można wywnioskować o zbieżności poniższego szeregu i o jego sumie
a) ∑2an=
b) ∑(a1+an)=
c) ∑(a1*an)=
d) ∑(an+1−an)=
e) ∑(a2n+1−an2)=
f) ∑(2an+1−2an)=
Mam do tego odp. a) R b) R c) 30 d) −3 e) −9 f) −7
moglbym prosic o wyjasnienie tego ? na jakiej podstawie sa takie odp. ? (jakii rachunek trzeba
wykonac aby to wiedziec?)
17 sty 18:48
wredulus_pospolitus:
zacznijmy od tego ... czy rozumiesz szeregi ? 'jak to działa' ?
17 sty 18:57
wredulus_pospolitus:
może zacznijmy od (b)
∑(a
1 + a
n)
wypisze kolejne wyrazy tej sumy
a
1 + a
1
a
1 + a
2
a
1 + a
3
..............
a
1 + a
n
.............
itd.
jak widzisz ... będzie nieskończenie wiele razy a
1 ... a przecież a
1 = 3 ... więc ten szereg
będzie
17 sty 18:58
wredulus_pospolitus:
c) ∑(a1*an)
a1*a1
a1*a2
a1*a3
............
a1*an
............
'a1' "przed nawias i masz a1*(a1+a2+a3+....+an+....) = a1* ∑an = a1 * 10 = 3 * 10 = 30
17 sty 18:59
wredulus_pospolitus:
pokombinuj podobnie z kolejnymi podpunktami
17 sty 19:00
Mila:
Oj,
Arturku, jak ładnie wytłumaczyłeś.
17 sty 21:50
zadanie: d) a2−a1+a3−a2+a4−a3+a5−a4+....=−a1...... i co dalej mozna wywnioskowac?
3 lut 00:02
Mila:
d) Masz podane, że a1=3 i S=10
a2−a1
a3−a2
a4−a3
a5−a4
.
.do∞
suma z pierwszej kolumny: 10−3=7
suma z drugiej kolumny: 10
stąd 7−10=−3
3 lut 14:53
wredulus_pospolitus:
d) ∑ an+1 − an = limN−>∞ (aN − a1) = 0−3 = −3
3 lut 14:58
3 lut 15:07
matematyka: Podaj przykład macierzy A dla której nie istnieje macierz X, taka że AX=XA
8 lis 15:01