suma
zadanie: ile skladnikow ma ta suma:
| n | | n | | n | | n | |
| + |
| + |
| +...+ |
| |
| 3n2+(n+1)2 | | 3n2+(n+2)2 | | 3n2+(n+3)2 | | 12n2 | |
skladnik 3n
2 powatarza sie w kazdym mianowniku wiec na to nie patrze
potem
(n+1)
2=n
2+2n+1
(n+2)
2=n
2+4n+4
(n+3)
2=n
2+6n+9
...
12n
2
co jeszcze mozna zauwazyc?
1 lut 22:30
Maslanek: 12n2=3n2+9n2
A 9n2=(3n)2
1 lut 22:34
Mila:
Masz patrzeć na 3n2.
12n2=3n2+9n2=3n2+(3n)2=3n2+(n+2n)2
Czyli 2n skladników.
1 lut 22:34
zadanie: dziekuje
1 lut 22:47
Mila:
Jak sesja?
1 lut 22:49
zadanie: od srody sie zaczyna
1 lut 22:50
Mila:
Zaliczenia masz ?
1 lut 22:55
zadanie: a jak policzyc granice tej sumy?
szacujac od gory
nie wychodzi to samo
1 lut 22:57
zadanie: nie mam z jednego przedmiotu
1 lut 22:58
zadanie: ?
1 lut 23:23
Mila:
Na razie nie wiem.
1 lut 23:30
J: klasycznie dzieląc przez n2 licznik i mianownik w liczniku bedzie 2 w mianowniku 4 zatem
2/4=1/2
2 lut 02:19
zadanie: | | 1 | |
ale tak nie moze byc bo to jest granica oszacowania gornego a dolnego wychodzi |
| |
| | 6 | |
a musza byc te same zeby np. skorzystac z tw. o trzech ciagach.
2 lut 11:08
zadanie: mam jeszcze problem z taka granica:
Obliczyc wartosc granicy
lim(np(√n+1+√n+2+√n+3+√n+4+...+√16n))
n→∞
dla takiej wartosci rzeczywistej paremetru p, dla której granica ta jest dodatnia i skonczona.
skladnikow tej sumy jest 15n.
a jak policzyc te granice?
granice oszacowania gornego i dolnego sa inne
jakis inny sposob albo inne oszacowanie?
2 lut 11:13
Mila:
Może tak rozpisz :
| | n+1 | | n+15n | |
np*( |
| +........ |
| ) |
| | √n+1 | | √n+15n | |
teraz ograniczaj.
2 lut 12:21
zadanie: a dlaczego mozna tak rozpisac?
2 lut 12:39
Mila:
| | √n+1 | | n+1 | |
√n+1* |
| = |
| |
| | √n+1 | | √n+1 | |
Usuwasz niewymierność z licznika.
2 lut 12:44
Mila:
| | n+1 | | n+2 | | n+15n | |
np( |
| + |
| +...+ |
| )≤ |
| | √n+1 | | √n+2 | | √16n | |
aby granica była skończona >0 ⇔
?
2 lut 16:29
wredulus_pospolitus:
co do granicy z
| | n | | 2n2 | | 2 | | 2 | |
lim 2n* |
| = lim |
| = lim |
| = |
| |
| | 4n2+2n+1 | | 4n2+2n+1 | | 4+ 2/n + 1/n2 | | 4 | |
i żadnego tutaj szacowania nie uprawiamy
3 lut 15:10
wredulus_pospolitus:
a z tw. o 3 ciągach jeżeli byśmy chcieli to:
| | 2n2 | | 2n2 | | 2n2 | | 2n2 | |
0,5 <− |
| = |
| ≥ |
| ≥ |
| −> 0,5 |
| | 4n2+2n+n | | 4n2+3n | | 4n2+2n+1 | | 4n2 | |
3 lut 15:12
wredulus_pospolitus:
oczywiście chochlik ... nierówności w drugą stronę winny być
3 lut 15:18
wredulus_pospolitus:
gdy się korzysta z tw. o 3 ciagach należy pamiętać aby nie 'przesadzić' z szacowaniem ... bo
przecież np.:
no i super oszacowania ... ale nic nam one nie dają
3 lut 15:35