Wyrażenia algebraiczne.
Ever: Witam, jeszcze raz proszę o wytłumaczenie tych przykładów.
4x(3x−8) − 8(x+5)(3x−8)=
(1−5x)(x+2) + (5x−1)(8−2x)=
3(5x+2) − 3(2x+1)(−5x−2)=
Dziękuję
15 sty 18:15
Kaśka: No odejmij to od siebie ax − bx = (a−b)x
[4x − 8(x+5)] * (3x−8) =
I tak dalej. W kolejnych zadaniach wyciągnij ( − ) przed nawias.
15 sty 18:19
Aga1.: Zauważ,że (3x−8)występuje dwukrotnie przed minusem i po minusie, który występuje między
nawiasami, więc piszemy tylko raz, a w nawiasie kwadratowym resztę
4x(3x−8)−8(x+5)(3x−8)=(3x−8)[4x−8(x+5)]=
15 sty 18:23
15 sty 18:48
Ever: DZIĘKUJĘ jeszcze raz wszystkim
15 sty 19:17