Wyrazenia algebraiczne (Wylaczanie wspolnego czynnika)
Ever: Witam, mam kłopot z jednym zadaniem.
Wyłącz wspólny czynnik poza nawias:
Proszę o wytłumaczenie, jak je zrobić.
(a−b)z + 5(b−a) =
3x(2a−5b) − x2 (5b−2a) =
x2 (4−x) − x(x−4) + (4−x) =
12 sty 11:56
pigor: ..., wyłączyć
coś≠0 przed nawias z sumy algebraicznej, to znaczy
podzielić sobie (najlepiej...

w głowie) i skracać (jak się da) przez to
coś
i wyniki zapisać w nawiasie wraz ze swoimi znakami; koniec kropka
i to sobie czytaj dotąd aż zrozumiesz i zapamiętasz

, a więc :np. mam
sumę algebraiczną
a−bn+c i chcę wyłączyć
n to piszę
n (
an−b+cn) i tyle,
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− a więc u ciebie np. tak :
(a−b)z+5(b−a)= (a−b)z+5(−a+b) = (a−b)z−5(a−b)=
(a−b)(z−5) ,
3x(2a−5b)−x2(5b−2a)= 3x(2a−5b)+x
2(2a−5b)=
x(2a−5b)(3−x2) ;
x2(4−x)−x(x−4)+(4−x)= x
2(4−x)+x(4−x)+(4−x)= (4−x) (x
2+x+1)=
−(x−4)(x
2+x+1).
12 sty 12:23
pigor: ..., oczywiście
poza nawias to znaczy zapisać
przed, albo
za nawias, czyli jak chcesz, jak wolisz, itp. . ...
12 sty 12:27
Ever: dziękuję bardzo

właśnie nie wiedziałam, jak zrobić z tymi minusami, ale teraz już wiem.
DZIĘKUJĘDZIĘKUJĘDZIĘKUJĘ
12 sty 12:50
pigor: ..., a z tym minusem to tak jakbyś sobie (w pamięci) −1 wyłączała, jeśli
nie chcesz marnować czasu na ...

przemienność dodawania ; pozdrawiam
12 sty 14:25