matematykaszkolna.pl
Wyrazenia algebraiczne (Wylaczanie wspolnego czynnika) Ever: Witam, mam kłopot z jednym zadaniem. Wyłącz wspólny czynnik poza nawias: Proszę o wytłumaczenie, jak je zrobić. (a−b)z + 5(b−a) = 3x(2a−5b) − x2 (5b−2a) = x2 (4−x) − x(x−4) + (4−x) =
12 sty 11:56
pigor: ..., wyłączyć coś≠0 przed nawias z sumy algebraicznej, to znaczy podzielić sobie (najlepiej...emotka w głowie) i skracać (jak się da) przez to coś i wyniki zapisać w nawiasie wraz ze swoimi znakami; koniec kropka i to sobie czytaj dotąd aż zrozumiesz i zapamiętasz , a więc :np. mam sumę algebraiczną a−bn+c i chcę wyłączyć n to piszę n (an−b+cn) i tyle, −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− a więc u ciebie np. tak : (a−b)z+5(b−a)= (a−b)z+5(−a+b) = (a−b)z−5(a−b)= (a−b)(z−5) , 3x(2a−5b)−x2(5b−2a)= 3x(2a−5b)+x2(2a−5b)= x(2a−5b)(3−x2) ; x2(4−x)−x(x−4)+(4−x)= x2(4−x)+x(4−x)+(4−x)= (4−x) (x2+x+1)= −(x−4)(x2+x+1). emotka
12 sty 12:23
pigor: ..., oczywiście poza nawias to znaczy zapisać przed, albo za nawias, czyli jak chcesz, jak wolisz, itp. . ...emotka
12 sty 12:27
Ever: dziękuję bardzo właśnie nie wiedziałam, jak zrobić z tymi minusami, ale teraz już wiem. DZIĘKUJĘDZIĘKUJĘDZIĘKUJĘ
12 sty 12:50
pigor: ..., a z tym minusem to tak jakbyś sobie (w pamięci) −1 wyłączała, jeśli nie chcesz marnować czasu na ...emotka przemienność dodawania ; pozdrawiam emotka
12 sty 14:25