wektor
bezendu:

Jeśli mam taki wektor to jego współrzędne to AB=[3,3] ?
Jak policzyć jego długość
14 sty 22:52
14 sty 22:53
bezendu: Dzięki
14 sty 22:56
bezendu:
A jakieś inki do nauki i zadań w wykorzystaniem wektorów ?
14 sty 22:59
jakubs: Całą potrzebną teorię znajdziesz tutaj. Zadania brałem tylko ze zbiorów, więc żadnych ciekawych
stron nie mam.
14 sty 23:06
bezendu:
dobra ale ja nie wiem jak te wektory wykorzystać.
14 sty 23:07
jakubs: do zadań z geometrii analitycznej ?
14 sty 23:09
bezendu:
Właśnie robię analityczna ale unikam wektorów. Daj jakieś zadania z tej analitycznej gdzie
trzeba wykorzystać wektor ?
14 sty 23:10
jakubs: np. Oblicz obwód trójkąta ABC:
a) A(2,2), B(6,−6), C(6,5)
14 sty 23:10
14 sty 23:15
bezendu:

AB=[4,8]
AB=4
√5
AC=[4,3]
AC=5
CB=[0,11]
CB=11
Obw=16+4
√5
Obw=4(4+
√5
14 sty 23:17
bezendu:
Jakub ?
A to 10 to jak z wektora ?
14 sty 23:18
jakubs: Dobrze

Czy trójkąt ABC jest równoramienny? Czy jest on prostokątny ?
a) A(−4,2), B(0,−1), C(6,7)
14 sty 23:20
14 sty 23:23
bezendu:

AC=[10,5]
AC=5
√5
AB=[3,−2]
AB=
√13
BC=[7,7]
BC=7
√2
Trójkąt ABC jest prostokątny
14 sty 23:25
bezendu:
Ja umiem zrobić to zadanie 10 bez problemu, ale wektorami mam ciężko.
14 sty 23:25
bezendu:
Chyba to 10 jednak prościej normalnie bez wektorów zrobić
14 sty 23:27
jakubs: "ale wektorami mam ciężko" czegoś nie rozumiesz ? Z wektorów to musisz znać wzorki i
podstawiać cała reszta zależy od zadanka i czego dokładnie potrzebujesz.
14 sty 23:31
bezendu:
Ok, dzięki poszukam za zadania info czegoś z wektorami
14 sty 23:32
jakubs: Jeśli chcesz to jutro mogę Ci podesłać jakieś zadanka ze zbiorów które posiadam. Jakieś tam mam
Nowa Era, Pazdro, Kiełbasa i parę innych coś tam może znajdziesz z wektorów
14 sty 23:35
bezendu:
Mam kiełbasę ale komuś pożyczyłem i jeszcze jej nie odzyskałem. Będę wdzięczny za każde zadanie
z wektorów.
14 sty 23:36
5-latek: AC2=BC2+AB2
(5√5)2=(p{13)2+(7√2)2
125 nie rowna sie 13+98 wiec trojkat nie jest prostokatny
14 sty 23:37
jakubs: A(−4,2), B(0,−1)
AB=[3,−2]
Powinno być AB=[0−(−4),−1−2]
AB=[4,−3]
B(0,−1), C(6,7)
BC=[7,7]
Powinno być BC=[6−0,7−(−1)]
BC=[6,8]
Trójkąt jest prostokątny.
14 sty 23:52
Lorak: Np. takie zadanie:
Dane są 3 wierzchołki równoległoboku A=(−4,−1), B=(1,2), D=(−2,4).
Wyznacz współrzędne czwartego wierzchołka równoległoboku, oblicz jego obwód i pole.
Jeśli będziesz potrzebował to wrzucę jutro rozwiązanie.
15 sty 00:19
bezendu:

długość wektora AB jest równa długośći wektora CD i przyrównać współrzędne ?
15 sty 00:21
bezendu:
Lorak jutro ? zobacz godzinę
15 sty 00:22
5-latek: Wskazowka do zadania Loraka
Rowne wektory maja na plaszczyznie XOY rowna wspolrzedne
15 sty 00:23
bezendu:
5−latek czyli to co napisałem ?
15 sty 00:23
bezendu:
AB=[5,3]
AB=√34
i dalej się zaciąłem ?
15 sty 00:27
Eta:

→ →
AD=BC AD=[2,5] , BC=[x
C−1, y
C−2] ⇒ x
C−1=2 i y
C−2=5 ⇒
C(3,7)
AB=[5,3] |AB|=
√52+32=..... |AD|=
√22+52=...
P(ABCD)= | d(AB, AD)|= |2*3−5*5|= .....
Ob=......
15 sty 00:46
Lorak:
AB→ = [5,3]
AB→ = DC→
C=[xc,yc]
DC→ = [xc−xd , yc−yd]
DC→ = [xc+2, yc−4]
[5,3] = [xc+2, yc−4]
xc+2=5 yc−4=3
xc=3 yc=7
C=(3,7)
15 sty 00:48
bezendu:
Dzięki Eta
15 sty 00:49
Eta:
Przy wektorach "strzałki" ( nie chciało mi się pisać
15 sty 00:49
bezendu:
Tak wiem, Dziś jeszcze porobię zadania z tych wektorów.
15 sty 00:55
Eta:
15 sty 01:05
5-latek: Wczoraj CI nie odpowiedzialem gdyz sie nagle zle poczulem i musialem odejsc od komputera
Musisz zaczac od prostych zadan dotyczacych obliczania dlugosci i wspolrzednych wektora
typu
1Znajdz wspolrzedne konca B wektora AB [−2,5] jeezeli jego poczatek znajduje sie w punkcie
A(−1,5)
2. Dane sa 3 wektory a=[1,0] b=[0,2] c=[1,−1] znajdz dlugosc wektora x=2a−b+3c bedzie tu
tez mnozenie wektora przez liczbe
zadanie nr 3 Dany jest jeden z wierzcholkow trojkata A(2 −5) i wektrory bokow AB[4,1] i
BC[3,−2]
Znajdz pozostale wierzcholki i wektor CA
I na koniec zadanko nr4
Dane sa trzy punkty A(2,−1) B(1,3) i C(−1,1) ktore sa wierzcholkami trojkata . Znalezc katy
tego trojkata . Tylko masz skorzystac nie z twierdzenia cosinusow ale z wlasnosci iloczynu
skalarnego .
Masz policzyc z iloczynu slalarnego wszystkie 3 katy be z kombinowania ze 3 to 180−(alfa +
beta )
15 sty 10:20