wykaz (logarytmy)
mela: Wykaż (powołując się na odpowiednie własności logarytmów), że podane liczby są równe:
log
23 * log
34 oraz 2
log 96
0,25 −
14log
227 oraz
1log610
Bardzo proszę o wytłumaczenie
14 sty 22:27
14 sty 22:39
Janek191:
| | 1 | | log2 3 | |
log2 3 * log3 4 = log2 3 * |
| = |
| = |
| | log4 3 | | log22 3 | |
| | log2 3 | | 1 | |
= |
| = |
| = 2 |
| | 12 log2 3 | | 12 | |
14 sty 22:42
mela: A co do tej 12 − jak do tego doszło?
14 sty 22:55
Janek191:
Jest taki wzór: log aα b = 1α loga b
14 sty 23:02
mela: Aaa, oki dzięki.
14 sty 23:08
Janek191:
Czy II przykład jest dobrze przepisany ?
14 sty 23:13