Kombinatoryka
Kałach: Witam
Poprosiłbym o sprawdzenie zadania z kombinatoryki:
Mamy 8 cukierków i czworo dzieci: Anię, Ewę, Krzysia i Marka.
a) Na ile sposobów możemy możemy je obdzielić cukierkami?
b) Na ile sposobów może te dzieci obdzielić cukierkami, o ile chcemy by każde z nich dostało co
najmniej po jednym cukierku?
Mi wyszło tak:
| | | | 8! | | 8! | |
a)V | = |
| = |
| =5*6*7*8=1680 |
| | | (8−4)! | | 4! | |
| | | | 6! | | 6! | |
b)V | = |
| = |
| =3*4*5*6=360 |
| | | (6−4)! | | 2! | |
4 do 6 bo ma być co najmniej 1 cukierek więc od razu dajemy po 1 cukierku i zostaje do rozdania
6
Dobrze zrobiłem?
14 sty 12:36
Bizon:
.. masz 8 cukierków ... dasz po jednym dla każdego z czworga i zostanie Ci 6 ...
jak je "rozmnażasz? −
14 sty 12:40
Kałach: aaa no tak sorry przeglądałem parę zadań i pomyliło mi się czyli będzie:
| | | | 4! | | 4! | |
V | = |
| = |
| =1*2*3*4=24 ? |
| | | 0! | | 1 | |
14 sty 12:46
PW: b) to zadanie o następującym modelu matematycznym:
Na ile sposobów można przedstawić liczbę 8 jako sumę czterech dodatnich liczb naturalnych
(uwzględniając kolejność składników)?
Inaczej:
Ile jest rozwiązań równania
x1+x2+x3+x4 = 8, xi∊N\{0}.
Odpowiedź nie jest oczywista, trzeba znać wzór albo znaleźć sposób opowiedzenia o tym jak dojśc
do prawidłowej odpowiedzi. Zobacz np. zadanie o piłkach (zaraz podam link).
14 sty 13:00
PW: Tu opowiadam o rozwiązaniu dla 4 składników i sumy 16:
204660
14 sty 13:03
Kałach: czyli korzystając ze wzoru:
Czy tak? A jeszcze wracając do a) to dobrze tam myślałem?
14 sty 13:19
PW: Właśnie rozwiązałeś a)
Rozwiązanie b) to
(w podanym linku omówione to było wcześniej).
W sumie
1+1+1+1+1+1+1+1+1+1 = 10
wybieramy miejsca na 3 nawiasy w miejsce "+" − wtedy otrzymamy sumę 4 składników niezerowych.
Znaków "+" jest 7, stąd wzór
14 sty 13:40
PW: Chochlik: w 3. wierszu powinno być
Rozwiązanie b) to
a wierszu 6. z rozpędu napisałem 10 składników zamiast 8, ale sens jest dobry.
14 sty 13:43
Kałach: Dzięki za wytłumaczenie już teraz wiem jak się za to zabrać
14 sty 13:53