Pochodne
Belfegor: Proszę o pomoc z pierwszą i drugą pochodną funkcji 1/(x*ex)
14 sty 11:36
14 sty 11:45
Belfegor: No dobrze. Tylko z którego wzoru o policzyć? Pochodna z iloczynu 2 funkcji?
14 sty 12:53
Belfegor: Pierwsza pochodna wyszła mi (−1−x)/(x2*ex). Moze ktoś sprawdzić czy dobrze?
14 sty 13:40
J: Źle. Musisz zastosować wzór na pochodną ilorazu i ponadto na pochodną iloczynu, aby znależć
pochodną mianownika.
14 sty 14:01
Belfegor: ....damn a wyszło mi tak na wolframalpha...
14 sty 14:07
Belfegor: Może zapiszę mój sposób:
= (1/x)'*e−x+(1/x)*(e−x)'=
−(1/x2)*(1/ex)+(1/x)*(1/ex)'=
−(1/(x2)*(ex))−(1/x*(ex))
po sprowadzeniu do wspólnego mianownika i skróceniu wychodzi to co napisałem wyżej
14 sty 14:13
J: Pochodna mianownika: (x*e
x)
,= 1*e
x + x*e
x = e
x(x+1)
| | 1 | | −1*(ex(x+1)) | |
Pochodna ilorazu: |
| = |
| |
| | x*ex | | (x*ex)2 | |
Chyba, że się mylę , to ktoś mnie napewno poprawi
14 sty 14:16
J: No to źle zapisałes funkcję w pierwszym poście.Wyglądało, że w mianowniku jest: (x*ex)
14 sty 14:19
Belfegor: Jak skrócisz mianownik z licznikiem (e2x z ex) uzyskasz to co mi wyszło.... czyli chyba mam
dobrze
14 sty 14:20
Belfegor: ale to to samo co (1/x)*e−x
14 sty 14:21
J: Dokładnie tak

. Czyli masz dobrze
14 sty 14:22
Belfegor: Hurra

Dzisiaj mi ten przykład żyć nie dawał...
14 sty 14:27
J: Cieszę się z Tobą
14 sty 14:28
daras: no to mamy Cię z głowy, nie będziesz juz straszył w Luwrze
14 sty 16:50