Proszę o pomoc.
Anka: Eta, czy mogłabym Cię prosić o pomoc?

Współrzędne środka i długość promienia
okręgu są wynikami trzech kolejnych rzutów symetryczną kostką sześcienną. Rozważ następujące
zdarzenia: A− wylosowany okrąg jest styczny do osi OY; B − wylosowany okrąg ma co najmniej
jeden punkt wspólny z osią OX; Oblicz prawdopodobieństwa zdarzeń A, B.
20 paź 17:31
Eta:
zobacz tu;
22815
masz bardzo ładnie wytłumaczone przez
anmario
21 paź 21:45
Bogdan:
Dobry wieczór
Eto 
. Jakaś epidemia z tym zadaniem, prawie codziennie w ostatnich
dniach jest tu wrzucane.
21 paź 21:48
Eta:
Dobry wieczór
Bogdanie
Nasi forumowicze , jak widać są nieporadni lub raczej leniwi, tyle zadań powielają ,
że mnie już nie bardzo chce się "wkoło Macjeju" ... rozwiązywać!
I stąd ta ...."epidemia" .
Miłego wieczoru życzę
21 paź 22:06
AS: Leniwi i jeszcze raz leniwi.
Nie wierzę by nawet uczeń mniej niż przeciętny nie umiał podstawić danych
do wzoru,wykreślić prostej y = 2*x,obliczyć parametry trójmianu kwadratowego.
A pomagierzy na wyścigi pędzą by wyznaczyć wsp.wierzchołka paraboli,
w jakim punkcie prosta przecina oś Ox itp.
Apeluję, pomagajcie ale nie wyrządzajcie szkody.
Pozbawiacie samodzielności,wiary we własne siły i po prostu
popieracie wygodnictwo.
22 paź 10:30
Bogdan:
Witaj Asie. Niestety, potwierdzam opinię o lenistwie i o zasłonie "dymnej" uczniów
lamentujących: "nie wiem", "nie rozumiem", "błagam o pomoc", "nie kumam".
22 paź 12:35
Ergo: że tak z ciekawości jeśli można to zapytam, kim jesteście Eta, As , Bogdan i Tim

matematykami? bo widzę że ciężko was zagiąć jakimś zadaniem z matematyki
22 paź 12:53
Bogdan:
Tim ujawnił swoją tożsamość, więc nie popełnię gafy mówiąc, że
Tim jest uczniem
drugiej klasy gimnazjum, natomiast wszyscy jesteśmy miłośnikami matematyki, ale przede
wszystkim umiemy wykorzystywać własny rozum i do tego wszystkich próbujemy przekonać.
Eta,
As, ja, a także
Tim i inni tu nie wymienieni, wpisaliśmy w swój życiorys
propagowanie królowej nauk, większość z nas była (teraz na emeryturze) lub jest nadal
nauczycielami matematyki lub osobami stosującymi matematykę w różnych obszarach
działalności zawodowej. Wszyscy niewątpliwie z naszej pasji do matematyki czerpiemy radość
i przyjemność.
22 paź 13:11
Ergo: fakt matematyka jest bardzo ciekawa i fajnie ze macie chęć pomagać innym

sam w
ostateczności szukam pomocy na tym forum ale też czasem pomagam bo wydaje mi się, że jeżeli
oczekuję pomocy to sam muszę też dać coś od siebie
22 paź 13:20
AS: Dorzucę trochę swoich uwag wszystkim malkontentom.
Służymy pomocą potrzebującym,poświęcamy dużo swojego czasu dla
innych,ale nie mogę się zgodzić z brakiem inicjatywy respondentów,
chęci by samemu dojść do rozwiązania a zgłaszać się z wątpliwościami,
pogłębianiem kryzysu myślowego.
Korzystanie z gotowców i ich przepisywanie musi w ostatecznym
rozrachunku skończyć się katastrofą.
Odbije się to ujemnie na maturze (o ile do niej w ogóle dotrze) ,nie poradzi
sobie na studiach z matematyką (o ile tam się znajdzie).
22 paź 14:36
AS: Wyjaśnienia dla Ergo.
Czy ciężko nam jest zająć się taką czy inną tematyką.
Nie w tym rzecz. Ja z matematyką wyższą od dawna nie mam
do czynienia,szereg zagadnień jet dla mnie nowych,
Gdy nie mam pewności o poprawności rozwiązania,to nie robię.
A szereg zagadnień wymagałoby całych studiów, które obejmują
wielostronicowe książki.
Szereg problemów jest powtarzanych wielokrotnie parę postów
niżej,ale nikomu nie chce się tam zajrzeć,tylko apel <Błagam,
pomóżcie>.
22 paź 14:44
AS: Dopisek do Ergo.
Źle odczytałem, z zagiąć zrobiłem zająć i stąd nieporozumienie.
22 paź 15:12
Eta:
Dzień dobry
Bogdanie i
AS 
Zajrzałam tu dziasaj na chwilę ( obowiązki domowe ....też ważne!),
że "wilka ciągnie do lasu"..... więc będę ..... ale dopiero wieczorem.
Pozdrawiam , miłego dnia życzę
22 paź 15:36
Bogdan:
Dzień dobry
Eto
22 paź 15:37
AS: Ukłony od Asa łącznie z "całuję rączki"
22 paź 15:39
Eta:
Dzięki ....
22 paź 15:43
tim: Bogdanie − jednak popełniłeś gafę

− już jest nowy rok szkolny i jestem
trzeciogimnazjalistą, ale to szczegół.
25 paź 16:02
tim: Eta, można na słówko?
25 paź 19:46
ania: x2 +y2−8x+16−10y+62=0
8 lis 12:34
ania: x2 +y2−8x−10y+62=0
8 lis 12:36
SC: aniu− w czym rzecz?
8 lis 14:03