tożsamość trygonometryczna - udowodnij
Daww: Jak to udowodnić?
sin3α= −4sin3α+3sinα
12 sty 19:03
PW: sin3x = sin(2x+x) = sin2xcosx+cos2xsinx
Teraz jeszcze raz by pozbyć się podwojonych kątów i powinno się otrzymać prawą stronę.
12 sty 19:10
Eta:
Zastosuj wzór
sin3α= sin(2α+α)=.....
12 sty 19:10
Daww: nie rozumiem za bardzo skąd z sin2α powstanie sin2αcosα i z sin α − cos2αsinα
12 sty 19:19
12 sty 19:22
Daww: Nadal nie zrozumiałem, mam same sin i nagle pojawia się cos nie wiadomo skąd..
12 sty 19:45