liczby zespolone
hopeZ: Zbliża się zaliczenie z matematyki, a ja nie wiem jak policzyć poniższy przykład z liczb
zespolonych:
2z
2 + (1+i)z 1+i = 0
Zamieniając na postać trygonometryczną wychodzą niestandardowe funkcje trygonometryczne,
| | 1 | | 1 | |
więc ta forma rozwiązania odpada... Korzystając z z=(a + bi) wychodzi − |
| + |
| i oraz |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
− |
| − |
| i tylst ko nie wiem czy ten wyniki są dobre, proszę o sprawdzenie, a jeżeli |
| | 2 | | 2 | |
jest źle to o rozpisanie lub podpowiedz jak to wyliczyć poprawnie.
12 sty 14:01
wredulus:
No to podstaw to co Ci wyszlo i sprawdz czy zachowana jest rownosc w tym rownaniu
12 sty 14:04
wredulus:
Drugie rozwiaznie na bank jest bledne bo czesc urojona sie nie skroci
12 sty 14:06
hopeZ: | | 1 | | 1 | | 1 | |
W sumie dobry pomysł... tylko, że wyszło b= |
| natomiast a=− |
| + |
| lub a= |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | |
i teraz nie wiem bo niby (a +bi) powinno być, w moim b= jest tylko b= |
| więc dodałem a +b |
| | 4 | |
i dostałem dwie zespolone nie wiem czy takie manewry są dozwolone...
12 sty 14:09
wredulus:
Bladego pojecia nie mam o czym Ty teraz do mnie mowisz
12 sty 14:11
hopeZ: Bo wiesz... matematykę ciężko ująć w słowa i czasami wychodzą bzdury...xD
12 sty 14:12
12 sty 14:14
wredulus:
Ale pierwsze rozwiazanie jest dobrze ... drugie jest spitolone szukaj bledu w znaku 'a'
12 sty 14:15
hopeZ: | | 1 | |
Masz rację wychodzi |
| = 0  |
| | 2 | |
12 sty 14:18
hopeZ: ICSP − nie bądź złośliwy...
12 sty 14:19
hopeZ: Nie mogę znaleźć...pomocy
a=16 b=8 c=9
√Δ= 16i
| | 1 | | 1 | | 1 | |
z1 = − |
| − |
| i − |
| (to rozwiązanie nie pasuje) |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
12 sty 14:29
Maslanek: √Δ się już nie zgadza
12 sty 14:47
Mila:
2z2 + (1+i)z ?1+i = 0
Jaki tu ma być znak?
12 sty 15:30
hopeZ: tam jest +
12 sty 16:10
hopeZ: Zgadza się...
Masakra −512 przecież co za wstyd
12 sty 16:11
Mila:
To już nie liczyć?
12 sty 16:34
Mila:
2z
2 + (1+i)z +1+i = 0
Δ=(1+i)
2−4*2*(1+i)=1+2i+i
2−8−8i
Δ=−8−6i
√Δ= 1−3i
| | −1−i−1+3i | | −2+2i | | −1 | | i | |
z1= |
| = |
| = |
| + |
| lub |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
12 sty 16:44
hopeZ: Liczyć, liczyć dziękuję za rozwiązanie

Teraz mam pytanie jak
√Δ został wyliczony?
12 sty 17:43
Mila:
Metodą prób, (1−3i)2=1−6i+9i2=1−6i−9=−8−6i zgadza się,
ale możesz rozwiązać tak:
√−8−6i=x+iy i x,y∊R⇔
(x+iy)2=−8−6i
x2+2xyi−y2=−8−6i
x2−y2=−8 i 2xy=−6
Rozwiązujesz układ
x=1 lub x=−1
y=−3 lub y=3
√Δ=1−3i ( wybierasz jeden z pierwiastków)
12 sty 17:56