Mam w przyszły weekend kolokwium.. i musze ogarnąć pochodne a w ogóle tego nie
rozumiem... Na ćwiczeniach rozwiązywaliśmy przykłady rozpoczynając od wyznaczenia dziedziny
funkcji f(x) następnie obliczenie pochodnej tej funkcji f'(x)... porównanie dziedziny funkcji
f(x) z dziedziną funkcji f'(x). Kolejnym etapem było zdanie Dla każdego x należącego do Df' i
tu wpisywaliśmy to co było pod kreską ułamkową ( bo tak sie składa że pojawiły się tylko takie
przykłady) więc to miało być >0 z tego wynikało że o znaku pochodnej decyduje to co jest nad
kreską ułamkową.następnie porównywaliśmy to do 0. I z tego wychodziły punkty co tworzyło
parabolę na wykresie. Kolejny krok to tabelka składająca się z x, f(x) i f'(x) na której
wykazujemy przedziały monotoniczności, punkty i minimum oraz maksimum lokalne. I sprawa jest
taka że wiem wszystko pięknie ładnie co sie robi po kolei ale nie umiem zastosować tych wzorów
na pochodne. Czy ktoś z Was mógłby mi wytłumaczyć jak rozwiązać ten przykład f(x)= 4 ln x
−2x2 wykorzystując schemat który podałam? Będę bardzo wdzięczna
| 1 | 4 | 1 | ||||
(f(x))'=4* | −4x= | −4x (ln)'= | ||||
| x | x | x |
| 1 | ||
0 * ( | ) − 4x = −4x i co ja mam z tym zrobić? ;> bo teraz mam napisac zdanie że dla | |
| x |
| 4 | ||
Dobra wyszło mi że f'(x) = | − 4x ale teraz mam prównać dziedziny tych funkcji. | |
| x |
| 4 | ||
f'(x) | − 4x Df' = (0,+∞) | |
| x |
| 4 | ||
dla każdego x nalezącego do Df' x>0 więc o znaku pochodnej decyduje co? całość | − 4x ? | |
| x |
jeszcze ogarnij to: http://pl.wikisource.org/wiki/Tablica_pochodnych
i to: https://matematykaszkolna.pl/strona/359.html
a najlepiej zaopatrz się w bibliotece w zbiór zadań i
uczęszczaj na konsultacje, gdzie pomęczysz swoich wykładowców przy tych trudniejszych, których
nie będzie w odpowiedziach