Trygonometria
Zuz: Rozwiąż graficznie równanie f(x)=g(x) oraz nierówność f(x)<g(x) w przedziale <0;2π>
a) f(x) = cos x2 ; g(x)= sin x2
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania
12 sty 11:51
Bizon:

siwy ... cosx
liliowy ... cosx/2
zielony ... sinx/2
12 sty 12:06
Zuz: a mógłbyś mi to wytłumaczyć?
12 sty 12:06
Zuz: Prosiłabym o wytłumaczenie a nie gotowy rysunek
12 sty 12:16
Bizon:
a TY co

? nie rozumiesz wykresu funkcji f(x)=cosx lub f(x)=cos(x/2)

?
12 sty 12:39
J: f(x)=g(x), oznacza,że obie funkcje mają tą samą wartość dla danego argumentu x.
Na rysunku Bizon narysował te dwie funkcje i zaznaczył czerwoną kropką punkt wspólny tych
wykresów [w przedziale <0;2>],co oznacza właśnie że mają one tą samą wartość.
12 sty 12:40
Zuz: | | x | |
nie, nie rozumiem jak narysować funkcję cos( |
| ) |
| | 2 | |
12 sty 12:42
12 sty 12:46
Zuz: a np. sin(x2)?
12 sty 12:47
Zuz: NIkt?
12 sty 12:59
Bizon:
litości ... podobna metoda jak z cos(x/2)
12 sty 12:59
12 sty 13:02