a
saper myli się tylko 1: W(x)=3x4+kx3−x2+px+1 wiedząc ,że W(1)=0 iW(13)=0 oblicz k,p
11 sty 19:48
saper myli się tylko 1: k p są całkowite a mi inaczej wychodzi mógłby ktoś zrobić
11 sty 19:54
Saizou : to pokaż rozwiązanie
11 sty 19:54
saper myli się tylko 1: nie mam odpowiedzi wiem tylko ,ze k,p ∊C a mi wychodzi p=−2,75
11 sty 20:00
Saizou : to pokaż obliczenia
11 sty 20:00
11 sty 20:02
saper myli się tylko 1: dziękuje za chęci ale nie rozumiem dalej
11 sty 20:07
saper myli się tylko 1: mam ukłąd równań : 3+k−1+p+1=0
1+k−3+9p+27=0
11 sty 20:09
Saizou : | | 1 | |
ale dobrze ci wyszło, na pewno dobrze przepisałeś że np. W( |
| )=0 lub W(1)=0 |
| | 3 | |
11 sty 20:13
saper myli się tylko 1: hmm WIelomian W(x) =3x4+kx3−x2+px+1 gdzie k,p∊C ma dwa rożne pierwiastki wymierne.Oblicz k
oraz p.
11 sty 20:14
Saizou : | | 1 | |
no to z tego nie płynie wniosek że W(1)=0 i W( |
| )=0  |
| | 3 | |
11 sty 20:16
saper myli się tylko 1: a czego nie
11 sty 20:17
Saizou : | | 1 | |
bo również dobrze mogły by być to liczby −1 i − |
| |
| | 3 | |
11 sty 20:18
saper myli się tylko 1: ma dwa rożne dodatnie pierwiastki wymierne . czyli 1 i 13
11 sty 20:20
Saizou : w tedy było by ok
11 sty 20:22
saper myli się tylko 1:
W(1)=0 i W(1/3)=0 poiwnno być ale k p nie wychodzą całkowite albo ja sie pomylilem gdzies w
obliczeniach
11 sty 20:26
Saizou : czyli musi być błąd w zadaniu
11 sty 20:31
saper myli się tylko 1: ok dzięki
11 sty 20:49