Oblicz pochodną
Pochodna: Miałem zadanie z pochodnymi. Niżej są te, których nie jestem pewny:
a)
3√2x2−3x+2 − zamieniłem to na całość do potęgi
13 i wyszło mi ostatecznie
b) (x
2*e
2x*sinx) − tutaj nie mam pojecia jakiego wzoru użyć z racji 3 zmiennych
c) (x
3*e
−x2)
d) (cos
2x) − mogę do tego użyć wzoru liczba do potęgi n czy raczej rozłożyć to na cosx * cosx?
11 sty 16:01
daras: chyba mylisz pojęcia funkcji wielu zmiennych z funkcją złożoną
a) źle sprawdź jak się liczy pochodna f−i potęgowej
b) przeciez jest tylko JEDNA zmienna −x
c) pochodna iloczynu
d) pochodna f−i kwadratowej = −2cosxsinx, jak chcesz to rozkładaj ale wyjdzie to samo , tylko
dłużej
https://matematykaszkolna.pl/strona/359.html
11 sty 16:47
Pochodna: a) Czyli (2x
2−3x+2)
span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">
13ln(2x
2−3x+2) ?
b) Fakt, mój błąd. Jedna zmienna, ale jaki wzór w takim razie wykorzystać, jeżeli jest mnożenie
3 liczb?
c) Wychodzi mi 3x
2(e
−x2) + x
3(e
−x2)', ale nie wiem jak obliczyć pochodną z tego
e
−x2
d) Ten już rozumiem i zrobiłem
11 sty 17:17
Pochodna: W tym a) coś się zrypało i pokazało CSS'a, dlatego wrzucam jeszcze raz:
a) (2x2−3x+2)(do potęgi 1/3)ln(2x2−3x+2)
11 sty 17:25
Mila:
[(x2*e2x)*sinx]'=
=(2x*e2x+2x2*e2x)sinx+(x2*e2x)*cosx=
=2x*e2x*sinx+2x2e2xsinx+x2e2x*cosx
możesz wyłączyć wspólny czynnik
(e−x2)'=−2x*e−x2
11 sty 17:35
Pochodna: Zrobiłem z tego wzoru ten przykład z 3 czynnikami − (fgh)'=f'gh+fg'h+fgh', wyszło tak samo,
dziękuję

I ten przykład z e nie powinien tak wyglądać? Dlaczego ten x znika skoro pochodna z −2x to −2?
(e
−x2)' = e
−x2 * (−x
2)' = e
−x2 * (−2) = −2e
−x2
11 sty 17:58
Mila:
(−x2)'=−2x
11 sty 19:24