wielomiany
tosia: proszę o pomoc
mam rozwiazac nastepujace rownanie:
2x
4−21x
3+74x
2−105x+50=0
jeden z pierwiastkow ktory obliczylam to 1
z Hornera wyszło mi:
w(x)= (x−1)(2x
3−19x
2+55x−50)
i dalej nie umiem tego rozwiazac
11 sty 14:35
11 sty 14:36
tosia: to mi nie pomogło, znam to twierdzenie.
11 sty 14:39
tosia: chodzi mi o ten drugi nawias, nie moge znalezc pierwiastkow
11 sty 14:41
PW: Próbować dalej − dlaczego nie sprawdzić x=2 dla wielomianu 2x3−19x2+55x−50 ?
11 sty 14:44
tosia: Kali zrobić, umieć i rozumieć haha
11 sty 14:52
tosia: Kali zrobić, umieć i rozumieć haha
11 sty 14:53
tosia: Kali zrobić, umieć i rozumieć haha
11 sty 14:54
PW: Mi też się radować.
11 sty 14:56