funkcja kwadratowa
fdsf: y=−2x
2+5x−2
Wierzołek W=(p;q)
x2=2
Czemu wierzchołek jest w nierównej odleglosci "x" pomiedzy x1 oraz x2 ?
11 sty 12:32
Ajtek:
Błąd w obliczeniach i tyle, x
1=...

.
11 sty 12:35
J: | | 1 | | 5 | |
Jest w równej odległoci. Odległość między x1=− |
| oraz x2=2 wynosi |
| , a połowa to |
| | 2 | | 2 | |
11 sty 12:38
J: Pomyliłem się
11 sty 12:41
fdsf: dokładnie już ujrzałem błąd , zapomniany minus w mianowniku w x1

]
Sluchajcie mam jeszcze dwa zadanka:
1) Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta rozwartego α gdy sinα=
58
2)Oblicz wartość wyrażenia: 5tg30 − 2sin60 + 2cos30
11 sty 12:45
Ajtek:
1. sin
2x+cos
2x=1 to załatwia sprawę.
2. Zerknij ile wynoszą wartości funkcji dla podanych kątów np: tutaj ⇒
421
11 sty 12:47
fdsf: Dziekuje Ajtek

Juz kminie wszystko
tylko w 1) mnie ten kąt rozwarty przestraszyl

a 2) chcialem sie upewnic xD
11 sty 12:55
Ajtek:
Powodzenia

.
11 sty 13:07
Ajtek:
Niedoczytałem, że kąt jest rozwarty. 90<α<180 ⇒ cosx<0 i tgx<0 i ctgx<0
11 sty 13:09
5-latek: Zawsze mnie rozbawiaja takie komentarze
chcialem sie tylko upewnic
A to sa chytrusy. Tylko czatuja na nasz blad
11 sty 13:22
Ajtek:
Cześć
5−latek 
.
Jak widzisz tutaj autor chciał się tylko upewnić. Nie krzyczy że nie wychodzi. Rozwiązał
zadanie, coś nie pasowało, zapytał gdzie jest błąd. Wskazałem i wszystko się zgadza.
11 sty 13:26
5-latek: Witam Cie

Fakt. Masz racje . Przynajmnie probuje .
11 sty 13:32
fdsf: ale gdy jest kąt rozwarty , to normalnie licze według kąta ostrego

jedynką trygonometryczną ?:
sin
2α+cos
2α=1
dobrze to rozwiązałem ?
11 sty 14:14
5-latek: | | √39 | |
Ale tez cosα=− |
| i to bedzie rozwiazanie bo cos w drugiej cwiartce jest ujemny |
| | 8 | |
Rozwiazujesz tak samo jak to np x
2=4 to x=
√4=2 lub x=−
√4=2 bo (−2)
2 tez da 4
czyli rozwiazanie dodatnie cosinusa musimy odrzucic
11 sty 14:19
5-latek: mala literowka x=−
√4=−2
11 sty 14:20
fdsf: czyli
11 sty 14:24
11 sty 14:25
fdsf: czyli wnioskuje że wszystko jest w pełni dobrze

wszystkie warunki jakie wypisałeś są przedstawione
11 sty 14:27
Ajtek:
Jest

.
11 sty 14:28
5-latek: tak
11 sty 14:29
5-latek: dziekuje
Ajtek 
Tydzien temu wlasnie to sluchalem .

Dobrze ze Ericc Fripp sie nie poddal i pociagnal to
dalej
11 sty 14:34
Ajtek:
Przez ostatni rok ten utwór coraz bardziej u mnie "zbliża się" do Epitaph

.
11 sty 14:35
5-latek: Tak epitaph to klasyk

Tylko mozna posluchac na trojce bo komercja tego nie pusci
11 sty 14:38
Ajtek:
Dlatego słucham Trójki
11 sty 14:39