proszę pomożcie..
spaa: 4x+4x−1+4x−2...= 13√4x+1+2
10 sty 17:04
wredulus_pospolitus:
lewa strona to ciąg geometryczny
wylicz jego sumę
10 sty 17:05
spaa: tak właśnie zrobiłam, ale coś nie wychodzi. mógłbyś zamieścić tutaj rozwiązanie?
10 sty 17:09
wredulus_pospolitus:
to napisz jak rozwiązywałas ... sprawdzimy
10 sty 17:09
spaa: nie wiem po prostu jak poradzićsobie z prawą strona
10 sty 17:10
spaa: nie wiem po prostu jak poradzićsobie z prawą strona
10 sty 17:10
10 sty 17:17
spaa: a co zrobić z prawą stroną
10 sty 17:22
wredulus_pospolitus:
jeszcze raz ... napisz jak robiłaś ... przecież "zrobilaś" −−− przynajmniej tak twierdzisz
10 sty 17:25
spaa: napisałam że ZROBIŁAM to z ciągiem tzn wiedziałam że o to chodzi. nie wiem jak zrobić prawą
stronę, więc co mam CI napisać
10 sty 17:28
wredulus_pospolitus:
no dobrze ... to jak zapisałaś lewą stronę
10 sty 17:29
10 sty 17:32
wredulus_pospolitus:
no i masz:
czyli:
4
x*4 =
√4x+1+2
czyli:
4
x+1 =
√4x+1+2
oznaczmy:
4
x+1 = w ; w>0
w =
√w+2
czyli:
w
2 = w+2
wylicz 'w'
i wróć z podstawieniem
10 sty 17:34
spaa: dziękuję
10 sty 17:35