zadanie
gosia : czesc mam problem z jednym zadaniem z logarytmow Log3x= ½ i Log3y=2 to:
A)log3(x4*y2)=6 B) log9(x*y)=1/2 C)log33log3(xy2)=4,5
i tak liczylam i wyszla mi odpowiedz A i moze ktos sprawdzic czy to jest ta odpowiedz ?
BEDE WDZIECZNA
10 sty 16:20
wredulus_pospolitus:
hmmm coś czuję tutaj Kamilę ... bo dokładnie z takim zadaniem (m.in.) do nas przyszła
10 sty 16:24
wredulus_pospolitus:
aż tak bardzo Ci zależy na tej 'super' ocenie ?
10 sty 16:24
gosia : jaka kamila?
10 sty 16:34
wredulus_pospolitus:
tak ... dobrze masz wyliczone
10 sty 16:36
gosia : a B tez by moglobyc?
10 sty 16:37
gosia : bo B tez mi pasuje a nie wiem skad te 5/4..
10 sty 16:42
wredulus_pospolitus:
nie wiem o jakim 5/4 piszesz ... ale (B) nie wychodzi ... a już wiem o jakim 5/4 piszesz

masz odpowiedzi i starasz się dopasować

skorzystaj z odpowiednich wzorów:
https://matematykaszkolna.pl/strona/218.html
10 sty 16:45
gosia : to jest ten wzor loga(x*y)=logax+logay ?
10 sty 16:49
wredulus_pospolitus:
między innymi tak
ale nie tylko o ten wzór chodzi
10 sty 16:51
gosia : a o jaki jeszcze
10 sty 17:00
wredulus_pospolitus:
wskazówka: 9 = 32
10 sty 17:05
gosia : a moglbys pomoc obliczyc mi C
10 sty 17:06
wredulus_pospolitus:
ale z Twojego zapisu nic nie widać ... nei wiem co tam jest
tam jest
log33 * log3(xy2)
a może:
log3(3*log3(xy2))
a może
log33(log3*xy2))
a może jeszcze coś innego
10 sty 17:08
gosia : nie ma 33 .. kurde nie moge tego inaczej zapisac bo mi tak wyskakuje...log(podstawa logar
3)3(liczba logarytmowana log(podst.log.3)(liczba logxy do kwadratu)=4,5
10 sty 17:11
10 sty 17:12
gosia : o co ci chodzi z ta Kamila ? chyba ci sie cos pomylilo...
10 sty 17:13
Ajtek:
wredulus... 
na uspokojenie
10 sty 17:13
5-latek: Witam obu Panow
Ajtek w Biedronce tanszy Polaris z melisa
10 sty 17:20
Ajtek:
Cześć
5−latek 
.
10 sty 17:26