:)
Michał: Sprowadź funkcję kwadratową do postaci kanonicznej y=−2x2+8x
Rozwiaże mi ktoś to na wzór?
10 sty 16:18
10 sty 16:35
PW: Michał, znowu zaczynasz? Nie prowadź pseudoedukacji maluczkich. Pytaj o coś, czego naprawdę nie
wiesz albo weź się za odśnieżanie czy inne pożyteczne prace.
10 sty 16:54
pigor: ..., no to może tak :
y=−2x2+8x=−2(x
2−4x)= −2(x
2−2x*2+4−4)= −2(x
2−2x*2+4)−2*(−4)=
=
−2(x−2)2+8 − szukana postać kanoniczna . ...
10 sty 18:46
PW: pigor, nie trać czasu, Michał potem odpisuje, że jemu to niepotrzebne, ale chwali
aktywność odpowiadających lub podobne bzdury.
10 sty 18:50
pigor: ... ,dzięki, to już wiem., a przy okazji, to coraz mniej mi się podoba
to co robię i chyba dam sobie spokój z tą moją − jak trafnie nazwał kiedyś
daras "stachanowską" aktywnością,bo jak widzę, że to wszystko jak
"groch o ścianę", albo jak to się mówi "o kant d..." , to faktycznie szkoda
czasu i mojego altruistycznego zaangażowania. ; pozdrawiam .
10 sty 21:40