Funkcja kwadratowa.
Wiola: Rozwiąż nierówność:
a)(2x−3)2<(x−1,5)2
b)(−x−5)(5+x)+9x≤2(x−1)2
c)2x(x−2)−7>−4(x+3)
9 sty 19:33
5-latek: jaka jest Ci potrzebna pomoc ?
9 sty 19:44
Ajtek:
No rozwiąż nierówności no

.
Cześć
5−latek 
.
9 sty 19:49
5-latek: Czesc
Ajtek
Tez tak myslalem . No ale dzisiaj ma pecha . Przegladam tylko forum gdyz jestem zmeczony
(cukier dokucza )
9 sty 19:53
Ajtek:
Zdrowia życzę

. I weź się za rysowanie

.
9 sty 19:54
Wiola: Nie wychodzą mi dobrze rozwiązania.
9 sty 19:55
5-latek: dziekuje

dzisiaj jeszcze do 22 sprobuje co porysowac .
9 sty 19:56
5-latek: Wiolu to pokaz co CI wychodzi .
Sprawdzi sie .
Ajtek to dobry nauczyciel

Przekonas sie .
9 sty 19:58
Ajtek:
Ale wazelina
małolatek 
.
Będę za jakieś 15 minut.
9 sty 20:01
5-latek:
9 sty 20:01
5-latek: Ajtek Moj pierwszy rysunek na forum
9 sty 20:03
Ajtek:
Widzę
9 sty 20:19
Ajtek:
A Wiola wrzuci rozwiązania?
9 sty 20:21
Wiola: c)4x2−12x+9<x2−3x+2,25
3x2−9x+6,75
Δ=81−81=0 a powinna wyjść liczba ujemna.
a)2x2−7+12>0
2x2+5>0
Δ=0−40=−40 wychodzi sprzeczne, a powinno być x∊R
b)−5x−x2−25−5x+9x−2x2+4x−2≤0
3x−3x2+3x−27≤0
−3x2+3x−27≤0
Δ=9−81=−72 i tu też powinno wyjść x∊R
9 sty 20:22
Ajtek:
Straszny chaos. Wiola mam prośbę, po kolei wrzucaj rozwiązania przykładów. Zacznijmy od a.
I zapisz sam przykład, żebym nie miał wątpliwości. Wracam za 15 minut.
9 sty 20:32
Wiola: a)(2x−3)2<(x−1,5)2
4x2−12x+9<x2−3x+2,25
3x2−9x+6,75<0
Δ=81−81=0 a powinna wyjść liczba ujemna(nierówność sprzeczna)
9 sty 20:42
Wiola: b)(−x−5)(5+x)+9x≤2(x−1)2
−5x−x2−25−5x+9x≤2(x2−2x+1)
−5x−x2−25−5x+9x−2x2+4x−2≤0
−3x2+3x−27≤0
Δ=9−324=−315 tu powinno wyjść x∊R
9 sty 20:42
Wiola: 2x(x−2)−7>−4(x+3)
2x2−4x−7>−4x−12
2x2+5>0
Δ=0−40=−40 wychodzi sprzeczne, a powinno być x∊R
9 sty 20:44
Ajtek:
Wiola, w obliczeniach błędu nie widzę. Natomiast Twoje wnioski są błędne.
b) Δ<0
−3x
2+2x−27<0 dla x∊R, ponieważ a<0 ramiona paraboli w dół, brak miejsc zerowych.
Analogiczna sytuacja jest w przykładzie c.
Δ<0
2x
2+5>0 dla x∊R, ponieważ a>0 ramiona parabolki w górę.
Nad a muszę chwilę się zastanowić

.
9 sty 20:50
Ajtek:
W a nierówność ma być <0. Wychodzi Δ=0 Zatem dla jednego z argumentów ta f. przyjmuje wartość
0. Wiesz, że 0<0 nie jest to prawdą. Zatem 3x2−9x+6,75<0 nie będzie nigdy gdyż a>0, ramiona
parabolki w górę.
9 sty 20:53
9 sty 20:53
Ajtek:
Ja już jestem
5−latek
9 sty 20:55
Wiola: ok, dziękuję.
9 sty 21:50
Ajtek:
Powodzenia. I jedna prośba, myśl

.
9 sty 21:51