.
Piotr 10: W kwadracie ABCD punkty K i L są środkami ciężkości trójkątów ACD i ABC. Oblicz stosunek
promienia okręgu opisanego na trójkącie AKL do promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt.
| | R | | 40√10+40 | |
Wyszło mi ,że |
| = |
| |
| | r | | 9 | |
Jeśli ktoś ma czas sprawdzić mi wynik, byłbym wdzięczny
9 sty 18:01
Piotr 10: Hmm ?
9 sty 19:14
Mila:
Jak liczyłeś, promienie, czy inaczej.
9 sty 19:51
Piotr 10: Promienie liczyłem każdy promień oddzielnie ze wzoru
9 sty 19:52
Mila:
Te 40 mi się nie zgadzaja, ale może coś przeoczyłam.?
9 sty 19:58
Mila: Będę za pół godziny.
9 sty 19:59
Piotr 10: | | 1 | |
Tak PΔ= |
| x2 u mnie, czyli to samo |
| | 6 | |
9 sty 19:59
Bizon:
| | R | | 5+5√10 | |
... no nie wiem ... u mnie wyszło, że |
| = |
| |
| | r | | 9 | |
9 sty 20:05
9 sty 20:11
Piotr 10: Już chyba wiem gdzie mam bład..
Jako p przyjałem cały obwód zamiast jego połowy. Zaraz to przeliczę
9 sty 20:13
Piotr 10: Takie same mam IKLI i IALI
I teraz mi wyszedł stosunek
9 sty 20:18
Piotr 10: Bizon możesz podać długości R i r ?

?
9 sty 20:20
9 sty 20:26
Eta:
Też mam taki wynik jak
Bizon ( i liczyłam ......bez "pigwówki"
9 sty 20:30
Piotr 10: r takie same
Policzę to jeszcze raz
9 sty 20:31
Piotr 10: Kurde... znowu źle wzór napisałem ...
| | abc | |
R= |
| ... tak samo z r miałem |
| | P | |
Ok mam tak samo teraz dzięki
9 sty 20:34
Bizon:
... hej
Eta ...a ja przy kielonku "żenichy" ... już drugim −
9 sty 20:36
9 sty 20:36
Eta:
Eeeetam .... myślę,że nie
9 sty 20:39
Mila:
Mam wynik jak u
Bizona.
Nie liczyłam R i r
9 sty 20:39
Piotr 10: Mila już mam. Źle wzory użyłem na R i r, za szybko to zrobiłem i dlatego. Ok Dzięki
9 sty 20:41
Mila:
Widzę, że masz. Obiecałam, to napisałam.
9 sty 20:44
Piotr 10: 
jeszcze ostatnie zadanie z trapezem i koniec na dziś ''zabawy''
9 sty 20:45
Mila:
Takie zadanie może być na maturze R.
9 sty 20:53
RS:
Podobne było na R w listopadzie z operonu.
9 sty 20:54
Piotr 10: RS z tego co przeglądałem to nie przypominam sobie, żeby było podobne. Oczywiście chodzi
mi o maturę z przeszłego roku z listopada (2013).
9 sty 21:03
RS: Też trzeba było obliczyć promień
9 sty 21:04
Piotr 10: Hehe no promień to w każdej maturze chyba trzeba obliczyć

.
Mila wiem, dlatego robię
różne zadania
9 sty 21:05