Nierówność kwadratowa z wartością bezwzględną i dwiema niewiadomymi
Junona676: Witam, zadanie maturalne PR:
Rozwiąż nierówność: |x2 − z | − |z−5| < 3
Prosze o pomoc....
9 sty 19:49
Piotr 10: W której jesteś klasie ? To zadanie na poziomie liceum ?
9 sty 19:51
Junona676: 3 klasa LO
9 sty 20:24
Basia:
1.
x2≥z i z≥5
wtedy
x2−z − (z−5) < 3
x2 − z − z + 5 <3
−2z < −x2 − 2
z > 12x2 + 1
rysujesz parabolę z = x2 i bierzesz obszar pod parabolą + ona sama
rysujesz prostą z=5 i bierzesz półpłaszczyznę "w prawo"
rysujesz parabolę z = 12x2 + 1 i bierzesz obszar nad parabolą (bez niej)
rozwiązanie to część wspólna tych obszarów
potem rozważasz tak samo przypadki:
2. x2≥z i z<5
3. x2<z i z≥5
4. x2<z i z<5
9 sty 20:37