suma algebraiczna i rozwiązywanie równań
Jacekk: Zapisz wyrażenie w postaci sumy algebraicznej. Oblicz jego wartość dla x=−3
a) (2x−3)2 − (2x+1)2
b) (3x−5)2 − (3x−4) (3x+4)
c) (4x−5)2 − (2x−1) (2x+3)
Rozwiąż równania:
a) 3x3 +27x = 0
b) 2x3 + 5x2 − 3x=0
c) x3 − 216 = 0
d) (x3 + 25x) (4x−1) = 0
e) x(5x2 − 125) (2x+16) = 0
Mógłby mi ktoś pomóc ?
9 sty 11:44
9 sty 12:03
Jacekk: Dziękuję, jednak nadal niekórych rzeczy nie rozumiem..
Jak w takim razie rozwiązać przykład c pierwszego zadania ?
Oraz moge prosić o jakąkolwiek pomoc w równaniach ?
9 sty 12:06
J: Spróbuj sam przykład c z pierwszego zadania ,to zobaczymy gdzie masz problem.
9 sty 12:26
Jacekk: x=0
5x2 − 125 = 0
5x2 = 125
x2=25
x = 5 lub − 5
2x+16=0
2x=−16
x=−8
Czy tak jest dobrze?
9 sty 12:58
Jacekk: i zad 1c
(4x−5)2 − (2x−1) (2x+3)
16x2−2*4x*(−5)+25 − 4x2+6x−2x−3
16x2+40x+25−4x2+4x−3
12x2+44x+22
wychodzi mi cos takiego...
9 sty 13:03
J: Pierwszy przykład dobrze.
Drugi zacznij tak:
= 16x2 −2*4x*5+25 − (4x2=6x−2x−3) =
9 sty 13:12
Jacekk: 16x2−40x+25 − 4x2−4x+3 = 12x2 − 36x+28
teraz.. ?
9 sty 13:21
J: OK
9 sty 13:22
J: Jeszcze masz obliczyć wartość tego wyrażenia dla x=−3
9 sty 13:23
Jacekk: Dziękuję!
9 sty 13:24
J: Powodzenia!
9 sty 13:25
Jacekk: Przyda się
9 sty 13:27