Wytłumaczyć
Wytłumaczyć: Przekątna sciany bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego tworzy z krawędzią podstawy
kąt 60 stopi. Oblicz pole pow. i obj. graniastosłupa.
a=6cm
Pc=2Pc + pb
P Trójkąt równoboczny P= a2 √3 przez 4 to wiem...
Nie wiem jak wyliczyć H albo przekątną.. jak jedno będe miał to potem z pitagorsa i podstawic
do wzoru i gotowe
Skąd wyciągnąć H albo d wiedząc, ze tam jest kąt 60 stopni? Chciałbym, zeby mi ktoś tylko
wytłumaczył jak ogarnąć to H albo d
8 sty 21:05
Radek:

Już wiesz

?
8 sty 21:10
Wytłumaczyć: jak wyliczyć to z trygonometrii to nie mam zielonego pojęcia, nie ogarniam, nie wymysle ale
wpadłem na pomysł, ze jeżeli sciana boczna to kwadrat to przekątna będzie 6√2
8 sty 21:13
Wytłumaczyć: tylko jakby to był kwadrat to h wynosiłoby 6

a to pewnie jest prostokąt
8 sty 21:15
Radek: tg60=h/6
h=6√3
8 sty 21:18
Radek: już wszystko masz prawda
8 sty 21:24
5-latek: Przeciez masz tam trojkat prostokatny o katach 30 .60 90 stponni
wilicz h
| | 6 | |
lub cos60= |
| wylicz ztego d |
| | d | |
8 sty 21:24
Wytłumaczyć: aaa no tak, rozumiem, wielkie dzieki, uszanowanie kolego, to było proste tylko pamięć i
logiczne myslenie mnie zawiodła, nie ogarnąłem faktów. DZIEKI WIELKIE
8 sty 21:24
5-latek:
8 sty 21:32
Wytłumaczyć: 5−latek: SZACUN, DZIEKI WIELKIE, Twoim sposobem szybciej to się oblicza i nie trzeba pamiętać
trygonometrii

Kurczę, naprawdę chłopaki, wielkie dzięki Metoda z gimnazjum jest prosta

ale trygonometrię tez powtórzę ale na poczatku cięzko mi było objąć to rozumem.
8 sty 21:34
Wytłumaczyć: Sam bym sobie z tym nie poradził, naprawdę dzieki.
8 sty 21:36
5-latek: na zdrowie
8 sty 21:44