matematykaszkolna.pl
Wytłumaczyć Wytłumaczyć: Przekątna sciany bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego tworzy z krawędzią podstawy kąt 60 stopi. Oblicz pole pow. i obj. graniastosłupa. a=6cm Pc=2Pc + pb P Trójkąt równoboczny P= a2 3 przez 4 to wiem... Nie wiem jak wyliczyć H albo przekątną.. jak jedno będe miał to potem z pitagorsa i podstawic do wzoru i gotowe Skąd wyciągnąć H albo d wiedząc, ze tam jest kąt 60 stopni? Chciałbym, zeby mi ktoś tylko wytłumaczył jak ogarnąć to H albo d
8 sty 21:05
Radek: rysunekJuż wiesz emotka?
8 sty 21:10
Wytłumaczyć: jak wyliczyć to z trygonometrii to nie mam zielonego pojęcia, nie ogarniam, nie wymysle ale wpadłem na pomysł, ze jeżeli sciana boczna to kwadrat to przekątna będzie 62
8 sty 21:13
Wytłumaczyć: tylko jakby to był kwadrat to h wynosiłoby 6 a to pewnie jest prostokąt
8 sty 21:15
Radek: tg60=h/6 h=63
8 sty 21:18
Radek: już wszystko masz prawda emotka
8 sty 21:24
5-latek: Przeciez masz tam trojkat prostokatny o katach 30 .60 90 stponni
 h 
Co o nim wiesz . To powinienes wiedziec z gimnazjum https://matematykaszkolna.pl/strona/2280.html a z trygonometrii tg60=

i
 6 
wilicz h
 6 
lub cos60=

wylicz ztego d
 d 
Wytłumaczyć: aaa no tak, rozumiem, wielkie dzieki, uszanowanie kolego, to było proste tylko pamięć i logiczne myslenie mnie zawiodła, nie ogarnąłem faktów. DZIEKI WIELKIE
5-latek: emotka
8 sty 21:32
Wytłumaczyć: 5−latek: SZACUN, DZIEKI WIELKIE, Twoim sposobem szybciej to się oblicza i nie trzeba pamiętać trygonometrii Kurczę, naprawdę chłopaki, wielkie dzięki Metoda z gimnazjum jest prosta ale trygonometrię tez powtórzę ale na poczatku cięzko mi było objąć to rozumem.
8 sty 21:34
Wytłumaczyć: Sam bym sobie z tym nie poradził, naprawdę dzieki.
8 sty 21:36
5-latek: na zdrowie emotka
8 sty 21:44