obicz...
mimiał: oblicz
2 do potegi 82 podzielic przez 4 do potegi 40
8 sty 20:03
Radek: 282:(22)40 i teraz skorzystaj z (ar)s=ar*s a potem ar/as=ar−s
8 sty 20:06
mimiał: a mozna troszke jasniej bo nie rozumiem
8 sty 20:08
8 sty 20:11
Radek: aby coś zdziałać musisz mieć te same podstawy.
Więc 22=4
Więc dlatego 4 przedstawiłem w postaci (22)40 do potegi 40 bo tak masz przy czwórce.
Następnie z tych wzorów co przedstawiłem mnożysz 2*40 więc masz
282:280 następnie korzystasz z drugiego wzoru i odejmujesz potęgi 82−80
22=4
8 sty 20:12