.
Piotr 10: Kiedy liczba jest podzielna przez 45?
Jest jakaś cecha podzielności przez 45
?
8 sty 20:00
Maslanek: Podzielna przez 9 i przez 5
8 sty 20:01
Piotr 10: A to lipa, myślałem, że sprytnie jedno zadanie zrobię a tu kicha
8 sty 20:02
Piotr 10: Z cyfr {0;3;4;5;6;9} układamy wszystkie możliwe liczby trzycyfrowe o różnych cyfrach. Z tych
liczb losujemy trzy. Oblicz prawdopodobieństwo, że przynajmniej jedna z tej trójki
wylosowanych liczb jest podzielna przez 45.
Rozwiązanie:
5*5*4=100 − tyle jest liczb trzycyfrowych o różnych cyfrach
Ω − zbiór 3−elementowych kombinacji zbioru 100−elementowego
A' − zdarzenie, w którym nie będzie liczby podzielnej przez 45
A={360;405;450;495;540;630;945;}
P(A)= 1 − P(A')=....
OK?
8 sty 20:12
Mila: 
Wynik zapisz w postaci dziesiętnej.
8 sty 21:10
8 sty 21:12