.
Piotr 10: Dany jest ciąg funkcji fn(x)= −3x2+(n−6)*x+5. Określ ciąg (wn) największych wartości tych
funkcji. Sporządź jego wykres dla n ≤ 12 i podaj zbiór wartości.
Mogę prosić o wskazówkę ?
8 sty 21:05
Mila:
xw(n)
yw(n)
8 sty 21:12
Piotr 10: Można szerzej

?
8 sty 21:16
Piotr 10: I teraz
| | 6−n | | 6−n | |
yw(n)=−3*( |
| )2+(n−6)* |
| +5 |
| | −6 | | −6 | |
?
8 sty 21:19
Mila:
a=−3<0⇔dla każdej z tych funkcji można obliczyc wartość największą− parabola skierowana w dół.
y
w=f
n(x
w)=...
8 sty 21:25
Mila:
Dobrze.
8 sty 21:28
Piotr 10: Ok. Dziękuję, już dalej sobie poradzę
8 sty 21:29
Piotr 10: Wyszło mi, że
I jak mam ten wykres narysować ?
8 sty 21:40
Piotr 10: Albo tak wiemy, że n∊N+
Więc wykresem funkcji będzie będą ''punkty'' tak ? n=1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12 tak ?
8 sty 21:44
Mila:
Oblicz wartość y
w, mam inny wynik
| | n−6 | |
Xw= |
| tak będzie wygodniej liczyć. |
| | 6 | |
8 sty 22:37
Piotr 10: | | n−6 | |
Jutro wrócę do tego zadania, też wstawiłem za xw= |
| , jutro jeszcze raz to policzę  |
| | 6 | |
8 sty 22:45
Piotr 10: | | n−6) | | (n−6) | | n2−12n+36 | | n2−12n+36 | |
yw(n)=−3( |
| )2+(n−6)* |
| +5= −3* |
| + |
| +5= |
| | 6 | | 6 | | 36 | | 6 | |
| | −n2+12n−36+2n2−24n+72+60 | | n2−12n+96 | |
= |
| = |
| |
| | 12 | | 12 | |
Możesz
Mila zerknąć ?
9 sty 17:08
Mila:

Dobrze, mogłeś od razu przedstawić w postaci kanonicznej, (wygodnie do narysowania ).
| | −3 | | 2 | |
yw= |
| *(n−6)2+ |
| *(n−6)2+5 |
| | 36 | | 12 | |
Licz zbiór wartości:
9 sty 17:45
Piotr 10: Wykresem funkcji będzie zbiór punktów tak ?
9 sty 17:48
9 sty 17:54