Oblicz pole równoległoboku o bokach 3 i 6 oraz kącie ostrym 30 stopni.
Torresowa: a )Oblicz pole równoległoboku o bokach 3 i 6 oraz kącie ostrym 30 stopni.
b) Przekątne równoległoboku maja długość 16 i 8, a kąt zawarty między nimi jest równy 60
stopni. Oblicz obwód tego równoległoboku.
NIE UMIEM TEGO DZIALU :C
7 sty 23:13
7 sty 23:18
bezendu:
a twierdzenie cosinusów znasz ?
7 sty 23:20
Eta:
a) P= 3*6*sin30o=..........
b) P= 16*8*sin60o=.......
7 sty 23:41
Eta:
Do czego tu chcesz stosować tw. kosinusów
bezendu ?
| | 1 | |
P(czworokąta)= |
| d1*d2*sin(<(d1,d2)) |
| | 2 | |
Ech nie dopisałam w b) P=
12*16*8*sin60
o
7 sty 23:45
Torresowa: dziękuję pięknie !
7 sty 23:49
Eta:
W b) było polecenie ... "oblicz obwód" ( a ja przeczytałam oblicz pole
7 sty 23:52
bezendu:
7 sty 23:52
Eta:
7 sty 23:54
bezendu:
7 sty 23:54
Ajtek:
Eta,
bezendu chyba chce pigwówkę na studniówkę
7 sty 23:55