geo
RS:

Ostrokątny trójkąt równoramienny ABC o podstawie AB jest wpisany w okrąg o równaniu
x
2+y
2=25 . Punkty A i B leżą na prostej o równaniu y=x−5
oblicz współrzędne a,b,c
x
2+(x−5)
2=25
x
2+x
2−10x+25−25=0
2x
2−10x=0
2x(x−5)=0
x=0 lub x=5
y=−5 lub y=0
wyznaczyłem środek odcinka AB=(2,5;−2,5) współczynnik kierunkowy a
AB=−1
równanie proste prostopadłej do prostej ab i przechodzącej przez środek odcinka Ab
y=−x
Teraz przecięcie się prostej y=−x z okręgiem ?
x
2+x
2=25
2x
2=25
x
2=12,5
OK ?
7 sty 22:13
Godzio:
Ok
7 sty 22:15
Maslanek: Wygląda dość mądrze
7 sty 22:16
7 sty 22:16
Godzio:
Ano tak, nie popatrzyłem na informację o "ostrokątności". Musisz sprawdzić warunek:
c2 < a2 + b2
7 sty 22:19
7 sty 22:19
RS:
Godzio ale skąd wiadomo, że on ma być ostrokątny ? Nie podano nic w poleceniu ?
7 sty 22:19
Eta:
W poleceniu masz " ostrokątny trójkąt.........
7 sty 22:22
Godzio: "Ostrokątny trójkąt równoramienny ...."
Podano
7 sty 22:22
Eta:
Zapomniał przeczytać początku zadania?
7 sty 22:23
RS:
Godzio to jest warunek dla trójkąta ostrokątnego ?
7 sty 22:23
RS:
Eta tak
7 sty 22:24
RS:
c<a+b nierówność trójkąta ?
7 sty 22:26
Godzio:
RS, to co podałem to warunek na to, żeby trójkąt był ostrokątny, c to najdłuższy bok
7 sty 22:28
RS:
Dzięki
7 sty 22:31