g
RS:

Znajdź równania prostych stycznych do dwóch okręgów: (x−3)
2+y
2=9 i (x+5)
2+y
2= 25 .
Wskazówki ?
7 sty 21:03
Marcin: Z podobieństwa trójkątów wylicz sobie punkt leżący na prostej która jest styczna do tych dwóch
okręgów. Jej jedną współrzędną już znasz, bo leży na y=0

(x,0)
7 sty 21:22
RS: Hmm ?
7 sty 21:24
Marcin: Powiedz mi jak się tutaj rysuje, to może postaram się to jakoś przedstawić

Bo jakoś mi to
nie wychodzi
7 sty 21:31
ZKS:
Zapisz sobie równanie prostej w postaci ogólnej następnie odległości od tej prostej do
środków tych okręgów ma być równa ich promieniom.
7 sty 21:32
RS:
Klikasz rysuję i po rozwinięciu masz w drugim rzędzie ikonę z układem równań. klikasz i
rozmieszczasz układ, jeśli chcesz okrąg to 4 ikona w pierwszym rzędzie
7 sty 21:33
RS:
Zaraz spróbuje coś zrobić
7 sty 21:39
7 sty 21:41
RS:
Jak już wybierzesz to odjedź trochę tymi liniami.
7 sty 21:43
Marcin: Spróbujmy inaczej

Styczna musi mieć równanie y = ax + b (bo to prosta)
Także mamy do rozwiązania układ równań
| ⎧ | y=ax+b | |
| ⎨ | (x−3)2+y2=9 |
|
| ⎩ | (x+5)2+y2= 25 | |
Wylicz z tego a i b i rozwiązanie gotowe
7 sty 22:09
Eta:

Z podobieństwa trójkątów AEC i BDC
| 5 | | 11+x | |
| = |
| ⇒ x= 9 , zatem E(15,0) |
| 3 | | x+3 | |
|FD|= |AB|= 8 , |FC|= 5−3=2
to:
| | √15 | |
|CD|=√60= 2√15 tgα= |
| |
| | 15 | |
| | √15 | |
zatem wsp. kierunkowy stycznej CE : a= − |
| |
| | 15 | |
| | √15 | | √15 | |
czyli styczna AC ma równanie: y= − |
| (x−xC)= − |
| x +√15 |
| | 15 | | 15 | |
druga styczna EG jest prostą symetryczną do AC względem osi OX
| | √15 | |
zatem ma równanie : y= |
| −√15 |
| | 15 | |
i trzecia styczna to oś OY : x=0
Pozdrawiam
7 sty 22:11
Eta:
Poprawiam chochlika : z podobieństwa trójkątów AEC i BDE
7 sty 22:13
RS:
Dziękuję
Eta choć ja nigdy nie chciałem gotowca
7 sty 22:14
Eta:
pigor zawsze pisze "gotowce"

to i ja raz .... mogę
7 sty 22:16
RS:
Tylko do rozwiązań pigora trzeba dorosnąć

A Twoje rozumiem
7 sty 22:17
Eta:
No i o to chodzi
7 sty 22:17
7 sty 22:20