Ekstrema
qwer: Znajdź ekstremę:
f(x)=sinx − cosx
Wykorzystaj wzory na pochodne
7 sty 20:50
qwer: Odświeżam
7 sty 20:56
7 sty 20:59
Bizon:
ekstrema ma przechlapane −
7 sty 21:00
qwer: f(x)=sinx−cosx
f'(x)=cosx+sinx
cosx+sinx=0
tgx=−1
Co dalej?
7 sty 21:03
7 sty 21:06
qwer: Odświeżam
7 sty 21:09
qwer: Proszę o pomoc. Potrzebuje tego szybko
7 sty 21:10
lakla: jak przeszedłeś z cosx+sinx=0 nagle do tgx=−1..
7 sty 21:13
qwer: podzieliłem przez cosx
7 sty 21:14
qwer: Pomocy

!
7 sty 21:20
qwer: Odświeżam
7 sty 21:29
qwer: ?
7 sty 21:34
qwer: ?
7 sty 21:41
7 sty 21:43
qwer: Mimo to coś mi nie wychodzi?
Nie mogę wyliczyć "max".
7 sty 21:46
ICSP: | | −π | | 3π | |
Licz drugą pochodną i sprawdzaj oddzielnie punkty x = |
| + 2kπ oraz x = |
| + 2kπ |
| | 4 | | 4 | |
7 sty 21:49
qwer: i tu zaczyna sie problem bo nie mam pojecia jak to zrobic Prosze o jakies dokladne wskazowki
7 sty 21:51
qwer: f''(x)=−sinx+cosx
7 sty 21:53
ICSP: Umiesz policzyć drugą pochodną?
W linku który Ci wysłałem masz dokładnie opisane kiedy w danym punkcie znajduje się maksimum a
kiedy minimum (post z godziny 22:59)
7 sty 21:54
qwer: a czemu tam jest okres 2kπ
7 sty 21:54
qwer: | | 3π | |
skąd sie tam wzial drugi x = |
| +2kπ |
| | 4 | |
7 sty 21:55
qwer: Druga pochodne przyrównuje do 0
7 sty 21:57
ICSP: | | π | |
x = − |
| + kπ rozbiłem na dwa |
| | 4 | |
Okres tg to π okres sinusa to 2π
| | π | |
Gdybym wstawiał do drugiej pochodnej x = − |
| + kπ nic by mi się nie skasowało, a jak |
| | 4 | |
wstawię
| | −π | | 3π | |
x = |
| + 2kπ skasuje mi się 2kπ. Tak samo w przypadku |
| + 2kπ |
| | 4 | | 4 | |
7 sty 21:57
qwer: Druga pochodne przyrównuje do 0?
7 sty 21:59
qwer: Sorry za tyle patyn ale mam problem z tym
7 sty 21:59
qwer: pytan
7 sty 22:00
qwer: jak zrobić ta druga pochodne ?
7 sty 22:01
ICSP: Jeszcze raz:
Szukasz ekstremów f(x)
Zatem Rozwiązujesz równanie f'(x) z którego dostajesz pierwiastki x
1 , x
2 , ... x
n
W tym przypadku
Są to punkty podejrzane o ekstrema.
Dalej, liczysz drugą pochodną i sprawdzasz jakie wartości druga pochodna przyjmie w punktach
podejrzanych o ekstrema :
f''(x
n) < 0 to masz maksimum w x
n
f''(x
n) > 0 to masz minimum w x
n
f''(x
n) = 0 to masz punkt przegięcia w x
n
Tyle
Wystarczy zatem policzyć f''(x
1) oraz f''(x
2)
7 sty 22:03
qwer: Wielki Wielkie Dzięki

7 sty 22:05
qwer: tak z ciekawosci co to jest pkt przegiecia
7 sty 22:09
ICSP: Chodź na wykłady to się dowiesz
7 sty 22:10
qwer: Ja dopiero w technikum jestem
7 sty 22:12
qwer: | | π | |
jak to rozbiles x=− |
| +kπ |
| | 4 | |
7 sty 22:20