Dla jakich wartości parametru m...
Syliwa: Dla jakich wartości parametru m równanie 5x2 − mx + 1 = 0 ma dwa różne rozwiązania x1, x2
takie, że |x1−x2|≥1
7 sty 20:16
Studentka z PW: Wszystko sprowadza się do zauważenia, że:
|x1−x2|
2>=1
rozpisujemy:
x1
2−2x1x2+x2
2>=1
magiczna sztuczka:
x1
2+2x1x2+x2
2−4x1x2>=1
zauważamy wzór skróconego mnożenia (a+b)
2=a
2+2ab+b
2 :
(x1+x2)
2−4x1x2>=1
Stosujemy wzory Viete'a :
https://matematykaszkolna.pl/strona/1403.html
Pamiętamy, że dwa rozwiązania są różne, gdy Δ>0
Koniec zadania.
7 sty 20:39
Syliwa: Ale to jest wartość bezwzględna, a nie zwykłe nawiasy..
7 sty 21:36
Studentka z PW: tak, ale każda liczba podniesiona do kwadratu jest nieujemna, zatem możemy znieść moduł i
wszystko będzie się nadal zgadzać
Może zapis |(x1−x2)2|=|x1−x2|2 będzie czytelniejszy
7 sty 21:42
Syliwa: Ok, dobrze. Już rozumiem.
Dziękuję bardzo za pomoc
7 sty 21:55