rozwiąż równanie
kasia: 7(x+1x)−2(x2+1x2)=9
7 sty 19:59
ICSP: Zauważ, że :
| | 1 | | 1 | |
x2 + |
| = (x + |
| )2 − 2 |
| | x2 | | x | |
7 sty 20:02
kasia: i co dalej ?

bo nie bardzo ogarniam
7 sty 20:04
ICSP: | | 1 | |
Podstaw sobie tą równość do twojego równania. Potem podstawienie t = x + |
| , |t| ≤ 2 |
| | x | |
Sprowadzi równanie do postaci równania kwadratowego.
7 sty 20:05
7 sty 20:07
kasia: aaa, faktycznie

dzieki wielkiie
7 sty 20:09
ICSP: |t| ≥ 2 oczywiście

Chyba czas się położyć
7 sty 20:10
kasia: dlaczego 2? a nie t>0?
7 sty 20:14
ICSP: | | 1 | |
taki jest zbiór wartości funkcji y = x + |
| |
| | x | |
Oczywiście, możesz nie dawać założenia do t i ewentualnie rozwiązać równanie :
ale w pewnym momencie i tak dojdziesz do sprzeczności.
7 sty 20:16
kasia: delta wychodzi ujemna
7 sty 20:18