Różniczkowanie
Studentka: Zbadaj przebieg funkcji. Proszę tylko o sprawdzenie
a) f(x)=3x
2+x−12
1) D=R
2) przecina sie z osią y w punkcie P=(0;−12)
3) granica x→
∞3x
2+x−12=
∞
granica x→−
∞3x
2+x−12=−
∞
4)funkcja nieparzysta bo f(−x)=−f(x)
5)f'(x)=3x
2+x−12=6x+1
| | 1 | | 1 | |
funkcja rośnie dla x>− |
| a maleje dla x<− |
| |
| | 6 | | 6 | |
nie wiem jak policzyć ekstrema ale mi sie wydaje że ich nie ma... ale nie wiem...
| | 1 | |
6)Punkt przegięcia to − |
| |
| | 6 | |
7)jak nie ma ekstremów to też nie ma asymptot
Robię pierwszy raz to sama wiec nie wiem czy to w ogóle jest dobrze
7 sty 12:12
Ajtek:
387 tutaj masz o ekstremum.
7 sty 12:20
J: Przecież to zwykły trójmian kwadratowy.A więc Δ = ... i miejsca zerowe....itd.
7 sty 12:20
7 sty 12:21
Studentka: myslałam ze do ekstremum bierze sie pod uwagę pochodne.... a cze początek jest dobrze pkt
1,2,3,4?
7 sty 12:24
Janek191:

To jest zwyczajna funkcja kwadratowa !

f(x) = 3 x
2 + x − 12
więc
1) Tak 2) Tak 3) Nie 4) Nie 5) Tak − pochodna
| | −1 | | 1 | | 1 | |
p = |
| , więc q = f(p) = f( − |
| ) = −12 |
| |
| | 6 | | 6 | | 12 | |
| | 1 | |
Posiada minimum lokalne dla x = p = − |
| |
| | 6 | |
6) Nie ma punktu przegięcia
7 sty 12:24
Studentka: Więc jaka będzie granica?
| | 1 | | 12 | |
granica x→∞3x2+x−12=granica x→∞x2(3+ |
| − |
| )=∞ |
| | x | | x3 | |
| | 1 | | 12 | |
granica x→−∞3x2+x−12=granica x→−∞ x2(3+ |
| − |
| )=−∞ |
| | x | | x3 | |
Gdzie tu jest błąd?
7 sty 12:31
Eta:
x→±∞ g= +∞
7 sty 12:33
Studentka: a jak się liczy parzystość?
7 sty 12:42
wredulus_pospolitus:
sprawdzasz:
f(x) = f(−x)
czyli zamiast 'x' wstawiasz '−x' i sprawdzasz czy 'wyjdzie to samo'
7 sty 12:43
wredulus_pospolitus:
czyli:
f(x) = 3x
2+x−12
to f(−x) = f(x) = 3(−x)
2+(−x)−12 = 3x
2 −x − 12
f(−x) ≠ f(x) <−−−− funkcja nie jest parzysta (co nie znaczy ze jest nieparzysta

)
7 sty 12:44
Eta:
f(−x)=f(x) −− to funkcja parzysta
f(−x)= 3x2−x−12 ≠ 3x2+x−12 −−− funkcja nie jest parzysta
7 sty 12:45
Janek191:
| | 1 | | 12 | |
3x2 + x − 12 = x2*( 3 + |
| − |
| ) → +∞ , gdy x → − ∞ |
| | x | | x2 | |
| | 1 | | 12 | |
bo |
| → 0 , |
| → 0 , x2 → +∞ |
| | x | | x2 | |
7 sty 12:47
Studentka: wzór na:
Parzystą
f(−x)=f(x)
Nieparzysta
f(−x)=−f(x)
Czyli ta funkcja nie jest ani parzysta ani nieparzysta więc? jak napisac odpowiedz?
7 sty 12:49
Janek191:
Wykres funkcji parzystej jest symetryczny względem prostej x = 0
Wykres funkcji nieparzystej jest symetryczny względem punktu ( 0; 0 )
7 sty 12:49
Janek191:
Odp. Ta funkcja nie jest parzysta i nie jest nieparzysta.
7 sty 12:50
Studentka: Dziękuje
Janek191
Dziękuję Wam wszystkim bo bez Was pewnie bym sobie nie poradziła...
7 sty 12:51
Studentka: Jeszcze kilka pytań

czyli ta funkcja jest wypukła bo f''(x)=6 czyli >0 i mam problem z
określeniem asymptoty tutaj... bo powinna być ukośna, bynajmniej tak myślę.
7 sty 12:55
Studentka: ?
7 sty 13:04
wredulus_pospolitus:
a dlaczego uwazasz ze bedzie ukosna
7 sty 13:24
wredulus_pospolitus:
| | f(x) | |
aby była ukosna to granica lim |
| by musiała być równa jakieś stalej |
| | x | |
| | f(x) | |
a Ty masz w najwyższa potęge w funkcji x2 ... więc granica |
| to będzie +/−∞ |
| | x | |
czyli brak ukośnej
7 sty 13:25
wredulus_pospolitus:
co do wklesłości/wypukłości
masz narysowaną ta funkcję ... ona jest wklesla czy wypukła
7 sty 13:27
Studentka: wypukła
7 sty 13:46