Nierówności logarytmiczne
Adrian: | | 4 | |
Rozwiązaniem nierówności 1−log422x+log442x−log462x+...< |
| jest...? |
| | 5 | |
6 sty 17:35
5-latek: Skorzystaj z e wzory na sunme nieskonczonego ciagu geometrycznego
6 sty 17:39
Adrian: nadal jestem bez pomysłu
6 sty 17:59
6 sty 18:20
Adrian: | | log462x | |
no ale tam dalej jest minus byłoby wtedy S= |
| tak? i co dalej? |
| | 1−log42 | |
6 sty 18:23
Adrian: UP
6 sty 21:19
Adrian: up
7 sty 12:17
john2: | | a1 | |
Lewą stronę musisz zastąpić tym: S = |
| |
| | 1 − q | |
a
1 = 1
q = −log
422x
Tylko chyba musisz przed tym rozwiązać nierówność |−log
422x| < 1, bo
taki warunek musi spełniać q
7 sty 12:28
john2: | | a1 | |
Miało być: "Lewą stronę musisz zastąpić tym: |
| " |
| | 1 − q | |
7 sty 12:29
Adrian: no z tej nierówności co rozwiązywałem wychodziło, że x∊R
| | 1 | | 4 | |
no i potem podstawiłem |
| < |
| |
| | 1+log422x | | 5 | |
| | 1 | |
Wymnożyłem na krzyż i po dalszych obliczeniach wyszło mi że x∊(0, |
| ) ... |
| | 4 | |
7 sty 16:45
Adrian: ale to jest źle, bo mam do wyboru 4 odpowiedzi i są inne
7 sty 16:47
john2: Rozwiązanie samej nierówności mi wyszło takie:
Nie wiem jeszcze, czy nie będzie jakiejś części wspólnej z rozwiązaniem nierówności
|−log
422x| < 1
7 sty 17:28
Adrian: no mnie wychodziło, że x to do rzeczywistych należy, ale głowy nie dam, bo u mnie z logarytmami
słabo i mogłem o czymś zapomnieć
7 sty 17:44
john2: Napisz, jaki ma wyjść wynik.
7 sty 17:46
john2: | | 1 | | 1 | |
Bo ostatecznie mi wyszło x ∊ ( |
| , |
| ) u (1,2), ale pewnie coś zepsułem. |
| | 8 | | 4 | |
7 sty 17:48
Adrian: To jest test wyboru, są 4 odpowiedzi do wyboru:
C)(1,2)
Wychodziłoby że D) jest poprawne, ale nie dam głowy, że dobrze rozwiązałem tamto równanie, że x
należy do R
7 sty 17:50
7 sty 17:51
john2:
|− (log42x)2| < 1
(log42x)2 jest zawsze dodatnie, więc − (log42x)2 jest zawsze ujemne, więc opuszczając
wartość bezwzględną dodaje minus:
−(−(log42x)2) < 1
(log42x)2 < 1
Tu dwa przypadki:
1) log42x < 1
41 > 2x
2) log42x > − 1
4−1 < 2x
Robisz część wspólną wyników.
7 sty 17:56
john2: Aha i pamiętamy o dziedzinie
2x > 0
7 sty 18:09
Adrian: | | 1 | |
A to nie na odwrót przy tych przypadkach? nie powinno być że 4<2x i |
| >2x ? |
| | 4 | |
Wtedy wynikiem jest odpowiedź B
7 sty 18:11
john2: mam dobrze
4 > 2x
2 > x
x < 2
oraz
Teraz robisz część wspólną tego z rozwiązaniem tamtej nierówności.
7 sty 18:19
Adrian: Czyli B?
12 sty 18:07
john2: tak
13 sty 10:12