logarytmy
elka: Oblicz:
81{1/log49 − 8log49 = ?
(92)log94 − (23)log49 i co dalej?
6 sty 16:04
elka: 811/log49 tam miało u góry być.
6 sty 16:05
sushi_ gg6397228:
pierwsza potęga: przenies "2" nad "4" i z gotowego wzoru masz ...
6 sty 16:11
6 sty 16:15
elka: no to z pierwszej częsci wyjdzie mi 16 a z tą drugą nie wiem za bardzo jak mogę sobie skrócić..
?
23log49
nie wiem co z tą 4 zrobic..jak ją zamienić? wiem że potem zrobię, 93
6 sty 16:32
sushi_ gg6397228:
zamiana podstaw
| | log2 9 | |
log4 9= |
| =... mozna dól policzyć ułamka |
| | log2 4 | |
a potem schemat tak samo jak w pierwszej potedze
6 sty 16:34
elka: Wyszło mi, chyba rozumiem, dziękuję bardzo
6 sty 16:42