Podaj zbór wartości funkcji i jej miejsca zerowe
Patryk: Witam. Mógłby ktoś mi pomóc? Dana jest funkcja określona wzorem f(x)=(1/2)x − 2. Podaj zbiór
wartości tej funkcji i jej miejsca zerowe. Chciałbym zrozumieć o co chodzi.
6 sty 13:59
sushi_ gg6397228:
teorie oraz wykresy funkcji widziałes ?
6 sty 14:03
wredulus_pospolitus:
zrozumieć o co chodzi ... hmmmm
miejsce zerowe funkcji = miejsce w którym funkcja f(x) "przecina" oś OX ... innymi słowy ...
miejsce w którym funkcja f(x) przyjmuje wartość 0
zbiór wartości funkcji = zbiór tych 'y' które przyjmuje dana funkcja ... innymi słowy ... zbiór
tych wszystkich liczb, które są (gdzieś) przyjmowane przez tą funkcję dla jakiegoś 'x'
6 sty 14:04
Kaja: możesz narysowac sobie najpierw funkcję y=(u[1}{2})x (zrób sobie tabelkę, i podstaw za x
jakieś liczby ujemne, zero, liczby dodatnie.) potem przesun ten narysowany wykres o dwie
jednostki w dół. dla wykresu funkcji y=(12)x asymptota pokrywa się z osią Ox (asymptota
to taka prosta do której wykres zbliża się ale jej nie przecina − oznaczamy ją linia
przerywaną). jak przesuniesz ten wykres o 2 w dół, to asymptota tez sie musi przesunąć o dwa w
dół. potem odczytaj zbiór wartości ( na osi Oy).
6 sty 14:04
Kaja: jesli narysujesz dokładny wykres to możesz spróbowac odczytac z niego miejsce zerowe (to jest
taki x, dla którego wykres funkcji przecina oś Ox), a jak nie to można to policzyć wstawiając
za f(x) zero.
6 sty 14:06
6 sty 14:09
Kaja: Witaj 5−latku

a gdzie masz Artura?
6 sty 14:12
wredulus_pospolitus:
jak to gdzie

tuuuuu

hej ho w nowym roku
6 sty 14:13
5-latek: Kaju to jest
wreduluspospolitus
6 sty 14:13
5-latek: Dziekuje i wzajemnie
6 sty 14:14
Kaja: no cóż z Twojego nicku nie wynikało, że jesteś Artur

może 5−latek jest lepiej zorientowany
6 sty 14:14
on: Panie i Panowie. To jaki będzie tu zbiór wartości funkcji i miejsca zerowe?
6 sty 14:46