romb
lebo: mam problem z zadaniem. wyliczyłem że długości przekątnych rombu to 6 i 8 a bok jest równy 5
jak obliczyć pole kola wpisanego i sinus konta ostrego?
5 sty 21:46
Hajtowy: Nie konta tylko kąta.
Narysuj, pokaż obliczenia, powiedz co widzisz
5 sty 21:49
Ajtek:

Policz pole tego rombu. Znajdź wysokość, jednocześnie to będzie średnica okręgu wpisanego w to
koło. A sinα chyba widzisz.
5 sty 21:52
bezendu:

6
2=5
2+5
2−(2*5*5*cosα)
36=25+25−50cosα
−14=−50cosα
14=50cosα
Hajtowy i co dalej ?
5 sty 21:53
Ajtek:
bezendu 
.
5 sty 21:54
bezendu: ?
5 sty 21:55
5 sty 21:56
lebo: rzeczywiście

takie proste nie wpadłem że to pole trzeba liczyć dzięki wielkie.
5 sty 21:56
Ajtek:
Nic, rozbawiłeś mnie rozwiązaniem. Zadanie z podstawy, a Ty z tw. cosinusów jedziesz.
Oczywiście można w ten sposób, tylko obawiam się, że autor zapyta a skąd to się wzięło

.
5 sty 21:57
bezendu:
A kto zabroni korzystanie z twierdzenia cosinusów ? Nie napisał jaki poziom, a ja od razu widzę
tutaj twierdzenie cosinusów i je stosuje
5 sty 21:58
5-latek: ZE wzoru P=a*h wylicz h
5 sty 21:59
lebo: spokojnie wiem skąd to się wzięło znam tw. cosinusów tylko pomysłu nie miałem dzięki za pomoc
5 sty 22:00
+-:

| | α | | α | | 3 | | 3 | | 24 | |
sinα=2sin |
| cos |
| =2* |
| * |
| = |
|
|
| | 2 | | 2 | | 5 | | 5 | | 25 | |
5 sty 22:30
Bogdan:
Wiatj Ajtek − patrzę na Twój post z godziny 21:52 i nijak nie widzę na tym rysunku rombu.
5 sty 22:42