podobieństwo trójkątów gimnazjum
natttt: Dwa trójkąty są równoramienne oraz w obu trójkątach miara jednego z kątów wynosi
a)140 stopni
b)50 stopni
czy te trójkąty muszą być podobne?
bardzo proszę o rozwiązanie z wytłumaczeniem .
5 sty 21:01
5 sty 21:15
Mila:
a) 180−140=40, kąty Δ:20,20, 140
b) 50o − kąt ostry
2*50=100, trzeci kąt 180−100=80
kąty Δ:80,50,50
II przypadek
180−50=130
130:2=65
Kąty : 65,65,50
Daj sama odpowiedź.
5 sty 21:17
natttt: odp.w pierwszym tak
a w drugim nie
5 sty 21:20
natttt: dzięki Mila
5 sty 21:28
Mila:
5 sty 21:36
Ajtek:
Witaj
Mila 
.
Ilość zadań od
natttt zaczyna mnie przerażać.
5 sty 21:38