Czy proste są prostymi skośnymi ?
quant0: Proszę o sprawdzenie zadania.
Czy proste l:
x2 =
y+13 =
z1 i k: x=t−1, y=−t+1, z=t są prostymi skośnymi ?
Najpierw sprawdziłem czy proste są równoległe.
Odczytałem wektory:
→
L: u=[2,3,1]
→
K: v=[1,−1,1]
I policzyłem iloczyn wektorowy ( Dwa niezerowe wektory są równoległe wtedy i tylko wtedy, gdy
ich iloczyn wektorowy jest wektorem zerowym )
→ → →
→→ i j k
U V = 2 3 1 = [2,−5,−1] więc, nie są równoległe.
1 −1 1
Teraz sprawdziłem czy się przecinają
u{ (t−1)+1 } {2}= (−t+1)+1
z tego równania wyszło mi t=
34
Więc podstawiam do równania parametrycznego:
x=t−1 =>
34 − 1 = −
14
y=−t+1 => −
34 + 1 =
14
z=t =>
34
Proszę sprawdzić czy jest dobrze rozwiązane, jeśli nie to proszę o wytłumaczenie gdzie robię
błąd
5 sty 19:59
quant0: *Teraz sprawdziłem czy się przecinają (t−1)+12= (−t+1)+1
5 sty 20:19
quant0: Parametr t, który mi wyszedł podstawiłem do równania parametrycznego jednej z prostej i tutaj
się nie zgadza a równaniem pierwszej prostej, ponieważ przy x w pierwszej prostej stoi 1 a mi
wyszło −
14.
Dobrze zrobiłem ?
5 sty 20:31
5 sty 21:39
Uno : masz to?
5 sty 21:43
quant0: Wnioskując z wypowiedzi, sprawdziłem czy są równoległe i czy mają punkt wspólny. Tylko czy tym
sposobem policzyłem dobrze ?
5 sty 21:43
Damian: czy są równoległe?
→ →
u = αv
[2,3,1] = [α,−α,α]
{ 2=α
{3=−α
{1=α czyli sprzeczne
czy są współliniowe?
→ → →
Wektor mieszany u v AB=0
W tym przypadku równa się 4. 4≠0 czyli nie są współliniowe.
Zatem są skośne
5 sty 21:44