Geometria analityczna
Uno : 1.Napisać równanie płaszczyzny zawierającej
dwie proste k: x=t, y=t, z=t i l: x=2t−1,
y=2t+1, z=2t.
2.Czy proste l: x=2t y=−1+3t z=t oraz k:x=t−1, y=−t+1, z=t są prostymi skośnymi?
Uzasadnij.
5 sty 17:22
5 sty 17:27
Janek191:
z.2
x = 0 + 2t x = − 1 + t
l : y = −1 + 3t k : y = 1 − t
z = 0 + t z = 0 + t
Mamy
r1 = [ 0 , − 1 , 0 ] r2 = [ − 1, 1 , 0 ]
→ →
v1 = [ 2, 3, 1 ] v2 = [ 1 , − 1 , 1 ]
→
v = r2 − r1 = [ − 1, 2, 0 ]
Obliczamy wyznacznik
i − 1 2 0 I
det I 2 3 1 I = − 3 + 2 + 0 − 0 − 4 − 1 = − 6 ≠ 0
I 1 − 1 1 I
zatem proste l oraz k są skośne.
5 sty 17:56
Uno : A co obliczasz odejmując r2 od r1? skąd się wzięły te wektory? skoro to są punkty we wzorze
prostej? Dzięki za pomoc
5 sty 18:28
Janek191:
→
v − wektor o początku w r1 i końcu w r2 .
5 sty 18:34
Uno : Dzieki bardzo!
5 sty 18:36