...
Blue: | | x+b | |
1) Funkcja f określona jest wzorem f(x)= |
| |
| | x−5 | |
Wyznacz te wartości współczynnika b, dla których funkcja f ma miejsce zerowe większe od 2.
5 sty 16:15
Kaja: zał. x≠5
0=x+b
x=−b (to jest miejsce zerowe)
−b>2
b<−2
5 sty 16:17
5 sty 16:17
Blue: a dlaczego w odpowiedziach mam x∊(−∞,−2)\{−5}

?
5 sty 16:38
Kaja: a miejsce zerowe to na pewno miało być większe od 2, czy może od −2?
5 sty 16:45
Blue: większe od 2
5 sty 16:51
Kaja: ta −5 powinna byc faktycznie wyłączona. jesli b=−5 to funkcja jet postaci f(x)=1 i nie ma w
ogóle miejsca zerowego
5 sty 16:55
Blue: a no racja!
5 sty 20:32