parametr
Felix: | | x+b | |
Funkcja jest określona wzorem f(x)= |
| . Wyznacz te wartości współczynnika b dla których |
| | x−5 | |
funkcja f ma miejsce zerowe większe od 2
23 lis 22:59
bezendu:
x+b=0
x=−b
b>−2
b∊(−2,∞)/{5}
23 lis 23:29
Lorak: No to weźmy b=0
wtedy f(x) = 0 dla x = 0
23 lis 23:35
Eta:
oczywiście ma być
b< −2
23 lis 23:38
bezendu:
Eta b<
−2
23 lis 23:40
Felix: w odpowiedziach jest wynik bezendu
23 lis 23:42
Felix: moglibyście mi pomóc jeszcze w jednym zadaniu?
23 lis 23:42
bezendu:
Dawaj
23 lis 23:43
Lorak: wrzucaj
23 lis 23:43
Felix: | | 4−2x | |
Zbiór (−∞,1)∪(2;∞) to zbiór wszystkich argumentów, dla których funkcja f(x)= |
| |
| | 3x−d | |
przyjmuje wartości nieujemne:
a) Wyznacz współczynnik d.
b) Dla jakich argumentów funkcja f przyjmuje wartości nie większe od −4?
23 lis 23:45
bezendu:
Ahh ta kiełbasa spać maturzystą nie daję

zaraz napisze
23 lis 23:47
Felix: | | a | |
Funkcja f określona wzorem f(x)= |
| , gdzie a jest liczba nieujemną. Wyznacz współczynniki |
| | x−b | |
a i b wiedząc, że zbiorem wszystkich argumentów, dla których funkcja f przyjmuje wartości
większe od 2 jest przedział (−5;−3). Jeszcze jedno
23 lis 23:48
23 lis 23:48
Felix: jak chce się dobrze zdać to nie daje
23 lis 23:48
pigor: ... , przepraszam, ale ...

jeszcze do mojej "szuflady"
| | x+b | |
Funkcja jest określona wzorem f(x)= |
| . Wyznacz te wartości |
| | x−5 | |
współczynnika b dla których funkcja f ma miejsce zerowe większe od 2
np. tak :
f(x)=0 i x>2 i x+5≠0 ⇔ x+b=0 i x>2 i x≠−5 ⇔ x= −b i −b>2 i −b≠−5 ⇒
⇒ b< −2 i b≠5 ⇔
b< −2 ⇔
b∊(−∞;−2)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
24 lis 00:13