Funkcja wymierna
Radek:
| | 4−2x | |
Zbiór (−∞−1)∪(2,∞) to zbiór wszystkich argumentów, dla których funkcja f(x)= |
| |
| | 3x+d | |
przyjmuje wartości ujemne. Wyznacz współczynnik d ?
| 4−2x | | 4−2x | |
| <1 ∪ |
| >2 |
| 3x+d | | 3x+d | |
Czy dobrze myślę ? Proszę o ewentualnie naprowadzenia a nie podawanie gotowego rozwiązania.
7 lis 23:22
Radek: ?
7 lis 23:37
Mila:
Nie .
dla x<−1 ma być f(x)<0 i 3x+d≠0
lub
dla x>2 ma być f(x)<0
7 lis 23:40
Radek:
z tym x<−1 ok bo pomyłka znaków, ale x>2 to było ok ?
7 lis 23:44
Radek: ?
8 lis 00:38
Mila:
Radek, mylisz nierówności, czytaj co Ci napisałam .Jutro resztę, jak Ci nie wyjdzie.
| 4−2x | |
| <0 dla x>2 Pamiętaj o dziedzinie. |
| 3x+d | |
Dobranoc
8 lis 00:48
Radek:
Dziękuję po raz kolejny i dobranoc
8 lis 00:48
Radek: ?
8 lis 19:34
Mila: O co chodzi?
8 lis 19:50
Radek:
Wystarczy rozwiązać tylko jedną nierówność ?
8 lis 19:52
Mila: Tak.
8 lis 20:44
Radek:
Ale rozwiązując jedną nierówność będę miał tylko argumenty mniejsze od 1 a w poleceniu mam
przedział ?
8 lis 20:46
Radek: ?
8 lis 21:52
Radek: Hallo ?
8 lis 22:15
Mila:
| | 4−2x | |
Znak ilorazu : |
| jest taki sam jak znak iloczynu (4−2x)*(3x+d) |
| | 3x+d | |
Rozważmy nierówność: (4−2x)*(3x+d)<0
Funkcja f jest ujemna dokładnie w tych samych przedziałach co trójmian kwadratowy
| | d | |
6*(2 − x )(x+ b) = − 6*(x − 2)(x − (− |
| )), |
| | 3 | |
| | d | |
który jest ujemny poza przedziałem o końcach (− |
| ) i 2. Zatem musi zachodzić równość : |
| | 3 | |
d=3
8 lis 23:04